Bij de controleposten werden de schelpensoorten geteld.
Jeffrey Roos

Ondanks slechte weer toch 38.000 schelpen geteld tijdens Grote Schelpenteldag aan zee

In tien kustgemeenten en -steden hebben zo'n 800 mensen deelgenomen aan de zesde editie van de Grote Schelpenteldag. Zij telden allemaal samen ongeveer even veel schelpen als vorig jaar, zo'n 38.000. Ook in Nederland en Noord-Frankrijk kon er dit jaar geteld worden.

Ook dit jaar stonden telposten opgesteld op het strand in Oostende, Knokke, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Westende, Bredene, De Haan, Blankenberge en Zeebrugge. Op zes locaties konden kinderen ook genieten van extra activiteiten en in Bredene en De Panne liepen tentoonstellingen rond schelpen. 

Windstoten tot 80 kilometer per uur en af en toe wat regen kon de pret van de 800 tellers niet bederven. "Het was moeilijk", vindt de 10-jarige Sebastian. "Door de wind lagen veel schelpen verborgen onder het zand, maar het is toch gelukt om er veel te vinden." In de emmer van Sebastian zaten onder meer een Japanse oester, een Chinees hoedje, wat nonnetjes en een paar zwaardschedes.

Deelnemers moesten goed gewapend zijn tegen regen en wind.
Jeffrey Roos

Exotische schelpen

"Tot onze verbazing duiken er toch veel nieuwe soorten op", weet marinebioloog Francis Kerckhof. "Zo'n schelpenteldag is niet alleen een leuke activiteit, het levert ons vooral veel data op. Er zijn zelfs soorten gevonden die nog niet in de boeken staan. Ook exotische schelpen komen boven, zoals de Filipijnse tapijtschelp en de Amerikaanse strandschelp, die hier toevallig terecht gekomen is." 

Daar zit de klimaatverandering natuurlijk voor iets tussen. "Vroeger dacht men dat het te koud zou zijn om te overleven voor die schelpen, maar ondertussen is de gemiddelde temperatuur al een stuk warmer en zien we dat die exotische schelpen het eigenlijk heel goed doen bij ons, zoals de Filipijnse tapijtschelp."

Schelpenteldag gaat internationaal

Met de Nederlandse en Noord-Franse kust er dit jaar bij, kon er op 400 kilometer gezocht worden naar schelpen. "Dat is vooral belangrijk om verschillen te zien tussen schelpensoorten", zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). "Samen met Nederland alleen al kwamen we aan 85.000 getelde schelpen. De Franse collega's zijn nog bezig met het verwerken van de aantallen." 

In 2022 was het nonnetje de meest getelde schelp, gevolgd door de kokkel, de mossel en de Amerikaanse zwaardschede. In Nederland was de meest getelde schelp de halfgeknotte strandschelp, gevolgd door de ovale strandschelp en de stevige strandschelp. Of die top vier ongewijzigd blijft en wat de verschillen zijn met de vondsten op Nederlandse en Noord-Franse stranden, zal later deze week blijken nadat alle resultaten zijn verwerkt

Meest gelezen