©stef van overstraeten

Ouders kamperen hele weekend voor schoolpoort van basisschool Het Laar in Dendermonde: "Maar vier plaatsen voor kleuters vrij"

Enkele ouders die hun kleuter willen inschrijven in de basisschool voor buitengewoon onderwijs (BuBaO) Het Laar in Dendermonde kamperen al een heel weekend voor de schoolpoort. Er zijn in de school maar vier plaatsen in de kleuterafdeling voor volgend jaar. Andere scholen in Dendermonde werken met een online inschrijvingssysteem, maar Het Laar doet dat niet.    

Enkele ouders trotseren al het hele weekend regen, wind en koude om toch maar een plaatsje voor hun kleuter te bemachtigen in de BuBaO-school Het Laar in Dendermonde. De school heeft maar vier plaatsen vrij voor volgend jaar en de ouders willen er absoluut bij zijn. Terwijl iedereen voor alle scholen in Dendermonde online kan inschrijven, kan dat voor Het Laar niet. De basisschool voor bijzonder onderwijs zit niet in het online systeem. En daarom zetten een tiental ouders hun tent op in de Zuidlaan.

Ideale scenario

Mama Candy Stockmans was de allereerste die vrijdagavond aankwam: "Om 17.00 uur stond ik hier", vertelt ze. "Ik ben er eigenlijk al mee bezig van in februari. Ik heb geen broers of zussen, m'n ouders en schoonouders zijn niet meer van de jongsten, dus heb ik met vrienden en kennissen een systeem uitgedokterd met shiften van acht uur, zodat we om de acht uur aflossen." 

Het zoontje van Candy heeft ASS (autismespectrumstoornis) en een spraakontwikkelingsstoornis. "Voor hem is Het Laar de beste oplossing, hier zal hij goed begeleid worden. Mochten ze hier met het digitaal inschrijvingssysteem werken, dan was hij er niet bij. Wij wonen namelijk in Mollem, dat is net buiten de kilometerzone, we wonen drie kilometer te ver en zouden hem hier niet kunnen inschrijven. Dus ja, voor mij is het kamperen het ideale scenario." 

"Schandalig, maar we maken er het beste van"

Een andere mama vindt het schandalig dat het op die manier moet. Ze woont op vijf minuten van de school en heeft een zoontje met autisme. "Hij ging tot nu naar een gewone school, maar ze kunnen hem daar niet de zorgen geven die hij nodig heeft, dus hebben ze ons aangeraden naar deze school te komen. Dus dan zit er niets anders op." Ondanks het weer, want dat is net dit weekend niet om een hond door te jagen. "Zeker vandaag, het is nog niet opgehouden met regenen. We zitten in een tentje en gaan af en toe in de auto zitten om wat te slapen." Een vriendin schuift intussen ook aan voor haar kindje. "Dus doen we af en toe een klapke om de moed erin te houden", lacht ze. 

Morgen om 9.00 uur gaan de schoolpoorten open en kan er ingeschreven worden. In Het Laar zijn in totaal 18 plekken vrij, waarvan vier in het kleuteronderwijs. Wanneer de nieuwbouw op tijd klaar is zal de school nog een extra kleuterklas voor zes leerlingen inrichten.

©stef van overstraeten

Meest gelezen