Sally Vetters - commons.wikimedia.org

Kasteel de Merode in Westerlo wint prijs voor duurzaam verwarmingssysteem: "Warmte uit water rond kasteel gebruikt om binnen te verwarmen"

In Westerlo heeft het bijzondere verwarmingssysteem van het kasteel de Merode een prijs gewonnen op de Techlink Awards in Genk. Het kasteel wordt binnen nu verwarmd met warmte van het water rond het kasteel. Daardoor vermidert de CO2-uitstoot. Voor prins Simon de Merode moet de prijs inspirerend werken voor soortgelijke initiatieven.

Het nieuwe, duurzame verwarmingssysteem van het kasteel de Merode in Westerlo won de prijs op de Techlink Awards in Genk. Die worden georganiseerd door Techlink, de beroepsfederatie voor techniek- en installatiebedrijven. Het kasteel won de prijs in de categorie "Optimalisatie van de energie-efficiëntie (renovatie)", omdat ze met het verwarmingssysteem, dat tijdens een renovatie werd aangebracht, nu heel wat minder energie verbruiken.

Het is de eerste keer dat deze techniek gebruikt is in een groot en 600 jaar oud gebouw als dit kasteel

Prins Simon de Merode, eigenaar kasteel de Merode in Westerlo

"Eigenlijk is dat verwarmingssysteem heel simpel", legt prins Simon de Merode uit. Hij woont in een deel van het kasteel, maar gebruikt het andere voor de organisatie van evenementen en de ontvangst van gasten. "Het water in de vijver rond het kasteel wordt tijdens het hele jaar opgewarmd door de zon. Met drie warmtewisselaars en warmtepompen gebruiken we die warmte voor ons verwarmingssysteem binnen in het kasteel."

"Het systeem zelf is niet echt heel vernieuwend", zegt prins de Merode. "Het is wel de eerste keer dat de techniek gebruikt is in grote en 600 jaar oude gebouwen zoals dit kasteel." Hij stelde het systeem een tiental jaar geleden al eens voor. "Maar toen vertelde iedereen mij dat dat onmogelijk was: zo'n technieken konden enkel in moderne gebouwen, die een lage temperatuur nodig hadden, gebruikt worden." Omdat het kasteel de Merode vooral in de winter veel toeschouwers ontvangt, maar ook een kunstcollectie herbergt, is een stabiele temperatuur belangrijk.

Klimaatcrisis

Prins de Merode hoopt dan ook dat het winnen van deze prijs inspirerend kan werken. "We moeten stoppen met klagen en eindeloos debatteren", zegt hij. "Deze technologie toont dat we samen met ingenieurs en installateurs tot een oplossing kunnen komen, om ons energieverbruik snel en drastisch te doen dalen zonder comfort te verliezen." Volgens prins de Merode is deze technologie ook makkelijker dan geothermie, die warmte uit de ondergrond haalt. "Water wordt de hele dag door de zon opgewarmd."

De uitdagingen van de klimaatcrisis zijn volgens hem te groot. "Ik nam een risico om dit systeem te installeren, want het kon ook niet werken. Maar het risico dat onze kinderen opgroeien in een wereld die niet meer leefbaar is, wilde ik helemaal niet nemen." Prins de Merode zelf blijft naar technologieën zoeken om het kasteel duurzamer te maken. "Zo zijn we nu bezig met het isoleren van ons dak, nadat we eerder nog investeerden in dubbele beglazing."

Meest gelezen