Minister van Buitenlandse Zaken van Honduras Eduardo Enrique Reina Garcia(L) en zijn Chinese collega Qin Gang

Honduras verbreekt diplomatieke banden met Taiwan (en gaat meer samenwerken met China)

Honduras verbreekt met directe ingang de diplomatieke banden met Taiwan, het kapitalistische eiland voor de kust van China. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Honduras aangekondigd. Het Centraal-Amerikaanse land wil meer gaan samenwerken met China. 

Honduras heeft formeel aangekondigd dat het zijn diplomatieke banden met Taiwan verbreekt en in de plaats een nieuwe diplomatieke relatie aangaat met China. Daarmee maakt het land in Centraal-Amerika een einde aan een decennialange samenwerking. Honduras was één van de slechts 14 landen die Taiwan erkende als onafhankelijke staat.

Wat is Taiwan?

Taiwan is een eiland voor het Chinese vasteland. Het heeft een eigen regering, economie en cultuur. Toch erkent China het land niet als een onafhankelijke staat, maar ziet het als een deel van het Chinese grondgebied. Sommige andere landen erkennen Taiwan wel als een soevereine staat. 

Aanvankelijk hadden Honduras en Taiwan nochtans goede diplomatieke betrekkingen en vruchtbare economische relaties. Taiwan exporteert voornamelijk elektronica, machines en chemicaliën naar Honduras, terwijl Honduras voornamelijk koffie, bananen en textielproducten exporteert naar Taiwan.

Toch heeft Honduras nu beslist om die vruchtbare relatie stop te zetten. Dat hoeft op zich niet te verbazen. China, een andere belangrijke handelspartner van Honduras, dwarsboomt al langer landen die diplomatieke relaties hebben met Taiwan. Ze dwingen landen om die betrekkingen te verbreken en te erkennen dat Taiwan een deel van China is. 

"Eén China"

Lang was Honduras dus een van de weinige Latijns-Amerikaanse landen die nog steeds diplomatieke betrekkingen onderhield met Taiwan. Tot nu dus... 

"De regering van de Republiek Honduras erkent het bestaan van één China in de wereld. Het erkent dat de regering van de Volksrepubliek China het land China als geheel vertegenwoordigt", zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. "Taiwan is een onvervreemdbaar deel van dat Chinese grondgebied."

Taiwan noemt de beslissing van Honduras betreurenswaardig, maar legt zich er wel bij neer. "Om onze nationale soevereiniteit en waardigheid te beschermen, hebben we besloten om onmiddellijk de diplomatieke betrekkingen met Honduras te beëindigen", klonk het bij de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu.

Minder en minder bondgenoten

Steeds meer landen verbreken de diplomatieke betrekkingen met Taiwan. Dat is "een zeer grote uitdaging voor de diplomatieke betrekkingen van het land", aldus Johnny Chiang, een wetgever van de Taiwanese oppositiepartij. Toen Taiwan in 1971 de erkenning van de Verenigde Naties verloor, had het nog 56 diplomatieke bondgenoten. Ondertussen is dat aantal geslonken tot slechts 13.

Bovendien zijn de nog overgebleven bondgenoten kleine landen in Latijns-Amerika en de Stille Oceaan. Alle grote landen met sterke economieën hebben jaren geleden Taiwan als onderdeel van de Volksrepubliek China erkend. Paraguay, het grootste land onder de resterende bondgenoten, krijgt te maken met exportbeperkingen op soja en rundvlees naar China.

Zwakt de positie van Taiwan op het internationale toneel nu af?

Experten verschillen van mening over die vraag. Ondanks het verlies van bondgenoten, lijkt de onofficiële relatie tussen de Verenigde Staten en het eiland sterker dan ooit. Het controversiële bezoek van de voormalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taipei, de hoofdstad van Taiwan, lijkt de band tussen de twee landen alleen nog te versterken.

Meest gelezen