Theaterwerking LARF! graaft tijdscapsule na 10 jaar op in Sint-Amandsberg

Een tiental jongeren hebben in de omgeving van het Campo Santo in Sint-Amandsberg een tijdscapsule opgegraven met boodschappen die ze tien jaar geleden voor hun toekomstige zelf hebben opgeschreven. De tijdscapsule werd destijds gemaakt en nu opgegraven via theaterwerking LARF!.

“De tien jaar tussen de leeftijd van tien à elf jaar en twintig à eenentwintig is een wezenlijke periode in het leven van jongeren”, zegt Maud Vanhauwaert van theaterwerking LARF!. “Ik werd er wel een beetje emotioneel van toen ik ze allemaal zag toekomen.” Vanhauwaert was er tien jaar geleden namelijk ook bij toen de tijdscapsule begraven werd.

De tijdscapsule bevatte brieven die de jongeren destijds aan hun toekomstige zelf schreven, en ook enkele voorwerpen die ze mee wilden geven. De bedoeling was om te zien of de jongeren na tien jaar nog dezelfde dromen hadden, of enkele van hun kinderdromen misschien al gerealiseerd hadden.

Plastiek tegen de beestjes

Maud is vooral blij dat ze het collectieve geheugen van de groep heeft kunnen gebruiken om de tijdscapsule terug te vinden. "Mijn geheugen is niet zo goed, maar anderen konden de plaats wel meteen aanduiden", zegt ze. "Al moesten we dan wel nog exact weten waar we de spade in de grond moesten steken om er het metalen kistje te vinden. We hadden het toen ook met plastiek omwikkeld tegen de beestjes." 

De tand des tijds zorgde ervoor dat niet alles nog even leesbaar is, maar delen van de boodschap zijn dat wel. “Ik droomde destijds van een Yamaha-motor”, zegt Hendrik na het lezen van zijn brief. “Die droom is er nog steeds. Maar ik droomde ook van veel kostuums, dat is nu toch wat minder”, lacht hij.

Merel vond de brief terug die ze tien jaar geleden aan zichzelf schreef: "Hallo, ik ben Merel, ik ben tien jaar", leest Merel voor. "De rest is redelijk onleesbaar. Maar ik had er ook een envelop voor mezelf ingestoken met zo'n 'carnavalding' en erbij geschreven dat ik er na tien jaar moest op blazen. Dat heb ik nu gedaan, vandaar die lange sliert hier." 

Meest gelezen