Bij lampenfabrikant Signify in Turnhout sneuvelen nog eens 174 banen

Bij lampenfabrikant Signify in Turnhout verdwijnen binnen dit en twee jaar 174 banen. Dat is bijna de helft van het volledige personeelsbestand. Signify zit al jaren in een afbouwscenario omdat de markt voor conventionele lampen krimpt.

Bij lampenfabrikant Signify in Turnhout, het vroegere Philips, sneuvelen 174 banen, gespreid over dit en volgend jaar. Dat maakte de directie deze voormiddag bekend tijdens een bijzondere ondernemingsraad.

Het gaat om 122 arbeiders en 52 bedienden. Dat is bijna de helft van het volledige personeelsbestand. Momenteel werken er nog 393 mensen bij Signify. Het bedrijf zit al jaren in een afbouwscenario, omdat de markt voor gewone lampen, krimpt. Vorig jaar sneuvelden er ook al een 50-tal banen bij Signify.

"Wij produceren ondermeer beamerlampen, stadion- en straatverlichting. Die markt staat al jaren onder druk door de stijgende energiekosten. Er wordt vaker overgeschakeld naar energiezuinigere ledverlichting", zegt Peggy Schuermans van de christelijke vakbond ACV-CSC Metea.

"We wisten wel dat er iets zat aan te komen, maar we zijn wel erg geschrokken van de aantallen. Het gaat toch bijna om de helft van het personeelsbestand. Op zich is het wel positief dat er nu duidelijkheid is over de komende 2 jaar."

Er zijn voorlopig geen acties gepland. "Bij Signify Turnhout hebben we een sociaal plan dat loopt tot 2025. Er moet dus niet opnieuw onderhandeld worden over de vertrekregeling", zegt Schuermans nog.

Meest gelezen