Cipiers overvolle gevangenis Antwerpen nemen geen nieuwe gedetineerden meer binnen, directie heeft begrip voor actie

An Janssens, de directeur van de Antwerpse gevangenis, heeft begrip voor de actie van haar cipiers om geen nieuwe gedetineerden meer te aanvaarden. Ze klagen hiermee opnieuw de overbevolking van de gevangenis aan. Meer dan 100 gevangenen slapen er op een matras op de grond. "Het is stapelen, dit is niet menselijk meer", klinkt het bij de vakbond.

Zondag hebben de cipiers van de Antwerpse gevangenis aan de Begijnenstraat het werk neergelegd omdat de situatie in de gevangenis de spuigaten uitloopt. De inrichting kampt al jaren met overbevolking en er slapen nu meer dan 100 gedetineerden op een matras op de grond. Na overleg met de directie ging het personeel opnieuw aan het werk maar het weigert om nog nieuwe gedetineerden op te vangen. 

"Er is in theorie plaats voor 360 gedetineerden en er zijn er nu 705", zegt Mario Heylen van de socialistische vakbond ACOD. "De capaciteit is ver overschreden, het is echt stapelen, dat is totaal niet menselijk meer. Een cel is 8 vierkante meter. Daar zitten 3 personen."

Degene die op de grond ligt te slapen, moet 's nachts opstaan of verdragen dat iemand naast zijn hoofd zijn behoefte doet

Mario Heylen, ACOD
Videospeler inladen...

"Er staat een stapelbed, er is een toilet en er ligt een matras op de grond", gaat Heylen voort. "Gedetineerden moeten een lade uit een nachtkastje halen, als ze hun benen willen uitstrekken. Ze lopen over elkaar, als ze naar het toilet willen. Degene die op de grond ligt te slapen, moet 's nachts opstaan of verdragen dat iemand naast zijn hoofd zijn behoefte doet."

Steun van directie

An Janssens is al ruim 20 jaar de directeur van de gevangenis in kwestie. Ze is het niet zo zeer eens met de manier waarop de vakbonden actie voeren in haar gevangenis, maar onderschrijft in "De afspraak" wel de bekommernissen over de overbevolking. "Bijna elke tegel die er was om een bijkomende matras op leggen is gebruikt. Het is mathematisch niet mogelijk nog extra mensen toe te laten", zegt ze.

Bijna elke tegel die er was om een bijkomende matras op te leggen is gebruikt

An Janssens, gevangenisdirecteur
Videospeler inladen...

Volgens Janssens is er jarenlang enkel naar het gevangeniswezen gekeken om de overbevolking aan te pakken. "Andere instellingen kunnen een maximumcapaciteit opleggen, maar wij niet", zegt ze. "De psychiatrie kan zeggen dat ze vol zitten, waardoor die geïnterneerden bij ons in de gevangenis belanden, bijvoorbeeld."

Daarnaast stijgt ook het aantal mensen in voorhechtenis opnieuw. "Bijna 40 procent van alle gedetineerden in België zit in voorhechtenis en is dus nog niet veroordeeld. Dat is een bijzonder hoog cijfer op Europees niveau." Ze vraagt dan ook dat de politiek dringend bekijkt hoe de overbevolking kan worden aangepakt.

Voorlopig worden nieuwe gedetineerden naar andere gevangenissen gebracht. "Dat kan maar een tijdelijke oplossing zijn, want ook daar zijn de mogelijkheden beperkt", zegt Valérie Callebaut van het Gevangeniswezen. "Er is overleg gestart om iets aan de situatie in Antwerpen te doen, want de weigering om nog gedetineerden op te nemen, kan niet blijven duren." 

Alles blijft intussen wel normaal verlopen in de gevangenis. Bezoek is welkom en gedetineerden kunnen ook op wandeling of eventueel werken. Op de afdeling van de vrouwen is er ook geen probleem. Daar is nog wel plaats. 

Meest gelezen