Testpersonen overnachten voor het eerst in onderzoekscentrum Vaccinopolis van UAntwerpen

Bij Vaccinopolis in Edegem wordt de ruimte waar testpersonen voor langere tijd verblijven, drie dagen lang getest. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Vaccinopolis, het onderzoekscentrum van de UAntwerpen waar vaccins worden getest, opende een jaar geleden de deuren. Het deel waar testpersonen ook overnachten, wordt pas nu in gebruik genomen.

Vaccinopolis, het nieuwe onderzoekscentrum van de UAntwerpen in Edegem waar nieuwe vaccins getest worden, is vorig jaar opengegaan. Maar de verdieping waar testpersonen langere tijd verblijven en opgevolgd worden, wordt nu pas in gebruik genomen.

"Het voorbije jaar hebben we een deel van het gebouw in gebruik genomen, waar ambulante studies plaatsvinden. Daar mogen mensen al na een uur naar huis. Vandaag testen we de verdieping waar testpersonen ook overnachten", zegt vaccinoloog en directeur van Vaccinopolis Pierre Van Damme.

BEKIJK - Ramona Does zal samen met 14 andere vrijwilligers drie dagen in vaccinopolis verblijven:

Videospeler inladen...

"Deze testruimte is een redelijk complex gedeelte van het gebouw. Met kamers en gangen die op onderdruk staan, zodat geen enkele kiem het gebouw kan verlaten. Want die onderdruk zorgt ervoor dat de luchtcirculatie naar de kamer wordt gezogen. Ook al het water dat gebruikt wordt, zoals het douche- en wc-water, wordt gedecontamineerd voor het dit gebouw verlaat", legt Van Damme uit.

Vandaag komen 15 vrijwilligers aan die 3 dagen lang in het centrum verblijven. Ze zullen alle procedures mee doorlopen. "We testen aankleedprocedures met speciale pakken, we houden een brandoefening en een medische urgentieoefening. We willen nakijken hoeveel tijd het kost om een staal af te nemen, die op een correcte manier te verpakken en naar het lab te sturen. Zo weten we hoeveel tijd we voor elke handeling moeten voorzien."

Al het water, zelfs het douche- en wc-water, wordt gedecontamineerd voor het dit gebouw verlaat

Vaccinoloog en directeur van Vaccinopolis, Pierre Van Damme

"Op die manier kunnen we bijsturen, indien nodig. Eind deze week willen we een rapport opmaken en naar de overheid sturen", zegt hij. "De testpersonen van vandaag krijgen voor alle duidelijkheid geen vaccin, we doen gewoon alsof want we willen al die testen natuurlijk doen zonder kiemen."

Vanaf mei zouden de eerste vaccins, waar een langer verblijf voor nodig is, er dan daadwerkelijk getest worden. "We hebben al contact met internationale organisaties voor testen rond nieuwe griepvaccins, COVID 19-vaccins en rsv-vaccins. We hebben 30 kamers, goed voor 30 testpersonen. Wat veel is in vergelijking met gelijkaardige faciliteiten in het buitenland", zegt Van Damme trots.

Meest gelezen