Finland staat stap dichter bij NAVO: ook Hongaars parlement heeft toetreding bekrachtigd  

Het Hongaarse parlement heeft de toetreding van Finland tot de NAVO bekrachtigd. Dat betekent dat Finland lid kan worden van het westerse militaire bondgenootschap, eens ook Turkije de toetreding bekrachtigt.

Het Hongaarse parlement, gedomineerd door de partij van premier Viktor Orban, heeft na maandenlang uitstel het NAVO-lidmaatschap van Finland bekrachtigd. De meerderheid van de parlementsleden (182) stemde voor de toetreding. Er waren maar zes tegenstemmen en geen onthoudingen. Daardoor komt Finland een stap dichter bij het Atlantisch Bondgenootschap.

De Finse president Sauli Niinisto had vorige week de wet ondertekend waardoor zijn land kan toetreden tot het bondgenootschap, nadat het parlement begin maart met een grote meerderheid had ingestemd.

De andere 28 lidstaten van de NAVO hadden hun toestemming al gegeven. Nu moet dus enkel Turkije nog de Finse toetreding ratificeren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het licht daarvoor al op groen gezet. 

Zweden

Zweden lijkt nog wat verder verwijderd van het lidmaatschap. De spanning tussen Turkije en Zweden liep de laatste maanden hoog op. De Turkse president verkondigde meermaals in het openbaar dat Zweden niet op de steun van Turkije hoefde te rekenen om tot de NAVO te mogen toetreden. 

De rol van Zweden en Finland binnen de NAVO

Hoewel ze officieel nog geen deel uitmaken van het militaire bondgenootschap, zijn beide landen toch al sterk geïntegreerd binnen de NAVO. Zweden en Finland hebben de status van gastland. Ze nemen deel aan alle vergaderingen en hebben veiligheidsgaranties gekregen van veel andere NAVO-landen. Zo zou het ondenkbaar zijn dat andere landen niet reageren als Zweden of Finland worden aangevallen.

Beide landen hebben het lidmaatschap aangevraagd na de inval van Rusland in Oekraïne. Zweden en Finland zijn geen lid van de NAVO, omdat ze een beleid van neutraliteit voeren. Beide landen hebben historisch gezien een lange traditie van neutraliteit en niet-deelname aan buitenlandse militaire operaties.

Meest gelezen