PA Wire/PA Images

Humza Yousaf volgt Nicola Sturgeon op als premier van Schotland

In Schotland is Humza Yousaf verkozen als nieuwe partijleider van de Schotse Nationalistische Partij. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid Nicola Sturgeon opvolgen als premier van Schotland. Hij wordt de eerste Schotse premier van kleur én de eerste premier in West-Europa die moslim is. Yousaf zou Sturgeons beleid voortzetten en pleit zoals zijn voorganger voor de onafhankelijkheid van Schotland. 

Humza Yousaf, huidige Schotse minister van Gezondheid, wordt de nieuwe leider van de regerende Scottish National Party. Dat is beslist door 72.000 leden van de Schotse Nationalistische Partij (SNP). De Schotse minister van Financiën, Kate Forbes, haalde het net niet. In de tweede ronde had Yousaf 52 procent van de stemmen, Forbes had 48 procent.

Yousaf volgt Nicola Sturgeon op. Zij maakte vorige maand onverwachts bekend dat ze opstapt als partijleider van de SNP en als premier van Schotland. Ze was premier sinds 2014, en was de eerste vrouwelijke premier. Sturgeon raakte verschillende keren in conflict met de Britse overheid, onder meer over het Schotse onafhankelijkheidsreferendum.

Yousaf wordt naar alle waarschijnlijkheid ook premier van Schotland, en zal daarbij ook de eerste persoon van kleur en eerste moslim zijn die die taak zal vervullen. De stemming daarvan vindt pas morgen plaats in het Schotse parlement, maar de kans is zeer klein dat het resultaat daarvan negatief zou zijn. Yousaf zal dus premier worden, één jaar voor de eerstvolgende verkiezingen. 

BEKIJK - Humza Yousaf volgt Nicola Sturgeon op als partijleider en als premier:

Videospeler inladen...

Wie is Humza Yousaf

  • 37 jaar
  • Pakistaanse roots
  • Huidige Schotse minister van Gezondheid
  • Eerste persoon van kleur die Schotse premier wordt
  • Eerste moslim die premier wordt in West-Europa
  • Pro Schotse onafhankelijkheid van Verenigd Koninkrijk
  • Progressief en inclusief beleid

Voor Schotse onafhankelijkheid en gelijkheid

Het beleid van Yousaf zou een vervolg zijn op het beleid van Nicola Sturgeon. Sturgeon slaagde er als premier niet in om Schotland onafhankelijk te maken van het Verenigd Koninkrijk. Yousaf benadrukt dat hij dit wel zal doen. "Wij zullen de generatie zijn die onafhankelijkheid van Schotland zal realiseren", zei Yousaf na de bekendmaking van de resultaten.

Schotland heeft onafhankelijkheid nodig, meer dan ooit tevoren.

Humza Yousaf

Daarnaast wil Yousaf dat Schotland opnieuw lid wordt van de Europese Unie. "Ik ben een trotse Schot. En ik ben ook een even trotse Europeaan. We willen terug bij de EU horen en we willen meebouwen aan een continent gebaseerd op mensenrechten, vrede, welvaart en sociale gerechtigheid." 

Yousaf wil bovendien kinderarmoede tegengaan met vermogensbelastingen. Kinderarmoede in Schotland staat vandaag namelijk op hetzelfde niveau als in 2007. Hij beloofde tijdens zijn campagne dat hij een bijeenkomst zou organiseren waarbij hij experten laat praten over vermogensbelastingen om armere mensen financieel te helpen. 

Yousaf is ook voorstander van het homohuwelijk en pleit voor een inclusief beleid. "Weet dat ik premier zal zijn voor iedereen in Schotland", zei Yousaf. Verder benadrukt Yousaf dat zijn geloof "niet de basis voor zijn beleid" zal zijn.

Interne moeilijkheden

Tijdens de strijd om het premierschap werd de verdeeldheid onder de kandidaten over onder meer de Schotse onafhankelijkheid blootgelegd. Dat werd vooral duidelijk tijdens een televisiedebat, waar de drie kandidaten elkaar ook persoonlijk aanvielen. De interne verdeeldheden moeten zo snel mogelijk opgelost worden, klinkt het bij Yousaf.

"We moeten eerst en vooral de verdeeldheden oplossen, en dat moet snel. We hebben een belangrijke taak en als partij zijn we het sterkste als we verenigd zijn. Ons gezamenlijk doel om onze natie onafhankelijk te maken verenigt ons", aldus  de nieuwe partijleider Yousaf.

Meest gelezen