Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Koper gevonden voor omgevallen Silicon Valley Bank

Er is een oplossing gevonden voor Silicon Valley Bank (SVB), de bank uit Californië die twee weken geleden over de kop ging. Ze wordt gekocht door de bank First Citizens, zo heeft de Amerikaanse federale overheidsdienst FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) aangekondigd. First Citizens neemt de grootste delen over van de bank, waaronder de deposito's en leningen, net als de bankkantoren.

Silicon Valley Bank was voornamelijk actief in de technologiesector. De bank kwam in de problemen door de opgelopen rente. Daardoor was herfinanciering van bestaande leningen, die tegen lage tarieven waren afgesloten, duur en moeilijk. 

De problemen leidden tot een bankrun: klanten probeerden massaal hun tegoeden op te nemen. De bank raakte niet aan voldoende cash en moest uiteindelijk gesloten worden door de autoriteiten.

De faling van SVB was de grootste faling van een Amerikaanse bank sinds de financiële crisis van 2008 en leidde de afgelopen weken weer tot veel nervositeit over de bankensector.

Meest gelezen