Metejoor scoort als vijfde Vlaamse zanger ooit een Nederlandstalige top 10-hit in Nederland 

Metejoor is niet alleen in Vlaanderen populair, ook in Nederland is hij doorgebroken. Met "Wat wil je van mij", zijn nieuwste single scoort hij op dit moment een top 10-hit in de Nederlandse Top 40. Het is 31 jaar geleden dat een Vlaamse zanger dit met een Nederlandstalige song voor elkaar kreeg en hij is nog maar de vijfde ooit die dit gepresteerd heeft. 

Nederlandse artiesten scoren in Vlaanderen om de haverklap dikke Nederlandstalige hits. Op dit ogenblik staan bijvoorbeeld Maan & Goldband met "Stiekem" en ook Suzan & Freek met "Slapeloosheid" in de top 10 van onze Ultratop 50. Maar Belgische zangers die het in de moedertaal minstens even goed doen in Nederland? Dat is een ander paar mouwen. 

De Kempense Metejoor doorbreekt de ban met "Wat wil je van mij", een samenwerking met de Nederlandse zangeres Hannah Mae. Na meer dan 30 jaar Vlaamse afwezigheid scoort Metejoor boven de Moerdijk als solo-zanger nog eens een Vlaamse top 10-hit in de Top 40. Metejoor is bovendien nog maar de vijfde Belgische zanger die daarin slaagt. De anderen ontdek je hieronder: 

5. Metejoor & Hannah Mae - "Wat wil je van mij" (2023)

4. Raymond van het Groenewoud - "Liefde voor muziek" (1991)

Een eerste plaats in het gezegende jaar 1991 en zowat de enige Nederlandstalige gospelhit ooit. In de toenmalige BRT Top 30 trouwens stond "Liefde voor muziek" nooit op 1: Vlaamse producties stonden in die periode in een aparte Vlaamse Top 10. 

3. Will Tura - "Hopeloos" (1981)

Ook Tura stond met "Hopeloos" in de Nederlandse top 10. Opmerkelijk dat het net met deze wat bescheiden klassieker van het Vlaams muziekmonument is. Maar in 1965 bestond de huidige Nederlandse Top 40 nog niet, anders hadden "Eenzaam zonder jou" of "Draai 797204" wellicht nog wel het lijstje gehaald.

2. Ivan Heylen - "De wilde boerndochtere" (1974)

Onverstaanbaar voor de gemiddelde noorderbuur en toch haalde Heylen een eerste plaats. 

1. Louis Neefs - "Margrietje" (1972)

Met zijn "Margrietje (De rozen zullen bloeien)" scoorde Louis Neefs in 1972 een tiende plaats. De productie was wel Nederlands, met Peter Koelewijn aan de knoppen. 

Voor alle duidelijkheid: er zijn wel nog Belgische bands in geslaagd een Nederlandstalige top 10-hit te scoren: Clouseau tijdens de Clouseau-mania in de 90's ("Daar gaat ze", "Wil niet dat je weggaat", "Domino", "Laat me nu toch niet alleen" en "Passie") en K3 ("Feest", "Kusjesdag", "Liefdeskapitein", "Kuma hé", "Oya lélé" en "Mama sé"). 

Ook enkele Belgische zangeressen scoorden nog in onze beide landen, vooral in samenwerkingen met Nederlanders. Recent nog hadden Jaap Reesema & Pommelien Thijs met "Nu wij niet meer praten" bijvoorbeeld een nummer 1-hit. En ook de Nederlandse band BLØF presteerde dat samen met Geike in 2017. 

Het was afgelopen weekend trouwens een soort van Belgisch topfeestje want ook "Back to you", de nieuwste van Lost Frequencies (met Elley Duhé en X Ambassadors) staat op 9 in Nederland. Het was zelfs alweer 21 jaar geleden dat twee Belgische acts samen in de Nederlandse top 10 stonden (toen waren dat K3 met "Feest" en Kate Ryan met "Désenchantée").