Jonah Samyn

Gentse textielmachines blijken oudste ter wereld: "Onderzoek heeft 3 jaar geduurd"

Twee textielmachines van het Industriemuseum in Gent zijn wereldwijd officieel de oudste exemplaren in hun soort. Dat blijkt uit een onderzoek dat drie jaar geduurd heeft. Het gaat om de Mule Jenny, een Engelse spinmachine, en de Twijnmolen, een toestel dat garen verstrengelt. Beide topstukken zijn meer dan 200 jaar oud en maken al 100 jaar deel uit van de collectie van het Gentse museum. 

"Dit is uiteraard heuglijk nieuws waar we in Gent heel fier op mogen zijn", zegt schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD). Na drie jaar onderzoek blijkt dat twee topstukken van het Industriemuseum Gent de oudste exemplaren ter wereld zijn. 

Het gaat om de Twijnmolen en de Mule Jenny. De Twijnmolen stamt uit eind 18e eeuw en is de oudste nog bewaarde molen in zijn soort. Het toestel werd gebruikt om draden te verstrengelen om ze sterker te maken. De Mule Jenny is een Engelse spinmolen, die rond 1810 ineengezet zou zijn. 

"Gissen hoe ze hier zijn terechtgekomen"

"Het is wat gissen hoe ze hier terecht gekomen zijn. De Twijnmolen werd geschonken door het ministerie van Justitie. De spinmachine is wellicht door een bedrijf naar hier gesmokkeld. Ze maken allebei al 100 jaar deel uit van de collectie van het museum."

De "Mule Jenny", een Engelse spinmachine
Stad Gent

Op basis van houtanalyses

Nu blijkt dat ze officieel de oudste in hun soort zijn, niet alleen in België, maar in de hele wereld. "Het is de slotsom van drie jaar onderzoek door het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium, dat ook befaamd is voor de restauratie van het Lam Gods. Onderzoekers hebben stukjes hout van de machines onderzocht. Op basis van die houtanalyses konden ze inschatten in welk jaar de machines gebouwd zijn."

De Twijnmolen en de Mule Jenny zijn allebei te bezichtigen in het Industriemuseum in Gent, waar ze deel uitmaken van de hoofdtentoonstelling "Over mensen en machines".