Na prins Harry duikt ook Elton John op aan rechtbank van Londen voor proces tegen kranten over vermeende afluisterpraktijken

De Britse prins Harry is vanochtend de rechtbank van Londen binnengewandeld. Vanmiddag kwam ook zanger Elton John aan. Ze spannen samen met een groep van beroemdheden, onder wie actrice Liz Hurley, een proces aan tegen de uitgever van de Daily Mail en de Mail on Sunday. Ze beschuldigen die sensatiebladen van illegale afluisterpraktijken en het omkopen van agenten. De hoorzittingen in Londen duren vier dagen.    

Prins Harry is speciaal van Californië overgevlogen en werd (per toeval) opgewacht door de Britse pers. Reporters hadden hem eigenlijk niet verwacht. "Hij hoefde niet langs de voordeur te passeren. Hij wil duidelijk maken dat deze zaak belangrijk is voor hem", reageren kenners. Harry kreeg buiten enkele vragen voorgeschoteld, maar zweeg met de glimlach. 

BEKIJK - Prins Harry lacht de camera's aan de rechtbank toe:

Videospeler inladen...

De prins komt naar de rechtbank voor een gezamenlijke rechtszaak tegen Associated Newspapers Limited (ANL). Samen met onder anderen zanger Elton John, die ook aanwezig is, en zijn man David Furnish, actrices Liz Hurley en Sadie Frost, beschuldigt de prins de uitgever ervan op een illegale manier informatie te hebben bekomen en zijn privacy geschonden te hebben. 

Elton John komt aan bij de rechtbank.
2023 Getty Images

Gedurende vier dagen staan hoorzittingen gepland, daarna zal een rechter oordelen hoe de zaak verdergaat. De krantengroep noemt de beschuldigingen "belachelijke lasterpraatjes om hen te betrekken bij een schandaal over artikelen van wel 30 jaar oud". ANL stelt ook dat er "geen enkel geloofwaardig bewijs" op tafel ligt.

Prins Harry en actrice Frost zitten bij hetzelfde advocatenkantoor. Toen de rechtszaak in oktober bekend raakte, werden volgende aanklachten aan het adres van ANL geformuleerd:

  • Het inhuren van privédetectives die afluisterapparatuur plaatsten in de auto's en woningen van de slachtoffers
  • Opname van privételefoongesprekken
  • Het omkopen van politieagenten om vertrouwelijke, gevoelige informatie te bekomen
  • Intimidatie van mensen om medische informatie uit ziekenhuizen en behandelcentra te verzamelen
  • Via manipulatie en onwettige middelen toegang krijgen tot bankrekeningen en financiële transacties