The Associated Press.

Zes kinderen en volwassenen komen om op school in Nashville, schutter was oud-leerling en viseerde meerdere locaties

Bij een schietpartij in een basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn zeker zeven mensen omgekomen. Het gaat om drie kinderen van negen jaar oud, drie zestigers en de schutter - Audrey Hale, een trans man van 28 - zelf. Hij werd gestopt door de politie. Uit een gevonden manifest blijkt dat de schutter meerdere locaties op het oog had. Hij was ook een oud-leerling van de geviseerde school. 

De schutter opende het vuur in de christelijke Covenant School in de Amerikaanse stad Nashville in de staat Tennessee. Verschillende kinderen zijn met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog niet duidelijk hoeveel gewonden er vielen. De dodentol kan ook nog oplopen. De politie meldt wel dat er zeker drie kinderen en drie volwassenen zijn omgekomen.

BEKIJK - De schutter is op veiligheidscamera's te zien vanaf het moment dat ze binnenrijdt op de parking van de school:

Videospeler inladen...

De politie heeft de schutter neergeschoten. Volgens de politie gaat het om een trans man (28) uit Nashville. Hij was zwaarbewapend met twee semi-automatische geweren en een pistool. Op pas vrijgegeven camerabeelden is te zien hoe hij de glazen toegangsdeur tot de basisschool aan diggelen schiet en uitermate rustig en geconcentreerd rondkijkt in de gebouwen. 

BEKIJK - "Zijn jullie het niet beu hier verslag over uit te brengen?" Omstaander klaagt wapengeweld in haar land aan ("Het journaal" 28/03/2023):

Videospeler inladen...

Rancune?

Het is nog niet duidelijk wat Hales motief was, maar hij was een gewezen leerling van de school en mogelijk gaat het om rancune, zegt John Drake, hoofd van de politie van Nashville. 

Hij had een gedetailleerd plan van de school bij zich en liet ook een manifest achter. Uit dat document blijkt dat er een massale schietpartij zou plaatsvinden op verschillende locaties, en de school was er één van, meldt de politie. Hale had geen strafblad.

BEKIJK - De politie van Nashville geeft uitleg over wat er precies is gebeurd:

Videospeler inladen...

"Deze tragische ochtend heeft Nashville zich gevoegd bij de gevreesde, lange lijst van scholen die een schietpartij hebben meegemaakt," tweet burgemeester John Cooper van Nashville. Hij betuigt zijn steun aan de families van de slachtoffers. "Onze hele stad staat achter jullie."

"Amper 5 tot 8 procent van de schutters die zich schuldig maakt aan een bloedbad zijn vrouwen. Het gaat ook vaak om dezelfde militaire wapens, AR-15's. Zo zijn er 20 miljoen in omloop in de VS", legt VRT NWS-correspondent Björn Soenens uit. "Dat zijn echte moordwapens met grote magazijnen waarmee je veel kogels tegelijk kan afvuren." 

BEKIJK - De hulpdiensten begeleiden de kinderen van de basisschool:

Videospeler inladen...

Wapenwetgeving

Dit is al de 129e massaschietpartij - een schietpartij waarbij minstens vier mensen gewond raken - in de Verenigde Staten dit jaar. Dat schrijft CNN. Het Witte Huis roept het parlement op actie te ondernemen en de wetgeving over wapenveiligheid aan te pakken. "Hoeveel kinderen moeten nog vermoord worden? We moeten iets doen", zegt woordvoerder Karine Jean-Pierre. 

In een toespraak riep ook president Joe Biden op om meer te doen om wapengeweld te stoppen. "Ik ben echt sprakeloos", zei first lady Jill Biden eerder al. "Onze kinderen verdienen beter. We bidden allemaal voor Nashville."

Wie in de VS wraak neemt, krijgt een bloedbad. In andere landen is dat gewoon een bloedneus

correspondent Björn Soenens

Zou een strikte wapenwetgeving inderdaad drama's verhelpen? Correspondent Björn Soenens twijfelt: "Er zijn 400 miljoen wapens in de VS in omloop voor 331 miljoen burgers. Je kan wapens in de toekomst verbieden, maar ze circuleren wel én er zijn veel frustraties en mentale problemen. Wie wraak wil nemen in de VS krijgt een bloedbad. In veel andere landen is dat een bloedneus."

BEKIJK - President Biden herhaalt de vraag om zijn verbod op aanvalswapens aan te nemen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen