Evelyne Jacq

Nederlandse cabaretier Wim de Bie, bekend van "Van Kooten & De Bie", overleden op 83-jarige leeftijd

De Nederlandse cabaretier en schrijver Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Nederlandse omroep VPRO. De Bie kreeg grote bekendheid als lid van het duo Van Kooten en De Bie. 

Wim de Bie kampte de laatste jaren met ernstige gezondheidsproblemen. Hij is in alle rust thuis overleden in het bijzijn van zijn familie in zijn woonplaats Den Haag. Dat meldt de VPRO, de televisiezender waarvoor hij decennialang programma's maakte. 

Wim de Bie werd in Nederland, maar ook bij ons, bekend als onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie. Samen met Kees van Kooten maakte hij in de jaren 60, 70, 80 en 90 talrijke programma's voor radio en televisie. 

BEKIJK - Wim de Bie en Kees van Kooten zingen de "Brabançonne" in het "Simplisties verbond":

Videospeler inladen...

De Bie werkte begin jaren 60 op de redactie van het VARA-radioprogramma "Uitlaat". Samen met schoolvriend Kees van Kooten bedacht hij een komische uitsmijter voor het programma. Ze kropen daarvoor in de huid van "de Klisjeemannetjes", twee naamloze typetjes die in een gesprek aan de biljarttafel -  in het plat Haags dialect - van het ene in het andere cliché strompelden.  

Wim de Bie en Kees van Kooten

Eind jaren 60 maakten Van Kooten en De Bie hun intrede op televisie. Eerst in "Mies en scène" en later in het populair satirisch televisieprogramma "Hadimassa". 

In 1972 stappen ze over naar de televisiezender VPRO. Het duo was daar voor het eerst te zien in "Het Gat van Nederland". Later kregen ze er ook eigen producties zoals het "Simplisties Verbond", "Van Kooten en De Bie" en "Keek op de Week". 

BEKIJK - De opkomst en afgang van het "Simplisties Verbond":

Videospeler inladen...

Naast tv-programma's maakten Van Kooten en De Bie tussen 1972 en 1986 de 'Bescheurkalender', een dagkalender met humoristische teksten en beelden. Op 22 maart 1998 - vorige week exact 25 jaar geleden - hielden Van Kooten en De Bie het na 35 jaar samenwerking voor bekeken. 

"Scherp, gevat en ironisch, maar nooit cynisch of grof"

De Bie probeerde het daarna nog solo, met onder meer "De bunker van De Bie" en "De Bühne van De Bie", maar grote successen werden dat niet. Hij schreef in zijn carrière negen romans en verhalenbundels en maakte als zanger vier solo-cd's. 

Sinds de millenniumwisseling was hij vooral te vinden op het internet. Vanaf 2001 hield De Bie op de website van de VPRO een weblog bij getiteld "Bieslog". Daarin gaf hij onder meer zijn kijk op het dagelijks nieuws. De Bie was ook lange tijd zeer actief op Twitter.

BEKIJK - In 2010 was De Bie op internet actief als "nationale mental coach", hij vertelt over die "onafhankelijke erefunctie" in "De laatste show":

Videospeler inladen...

"Wim de Bie was een satiricus en zijn observaties waren scherp, gevat en ironisch, maar nooit cynisch of grof", benadrukken de collega's bij de VPRO. "Wat hij voor onze omroep heeft betekend, als onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie en als zelfstandig programmamaker, kan niet worden overschat."

Meest gelezen