Er zijn amper reizigers in de terminal van de luchthaven in Frankfurt-am-Main.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Grote staking bij vervoerssector in Duitsland, filechaos blijft uit

Door een grote staking is er veel hinder bij het vervoer in Duitsland. Het trein- en busverkeer is verstoord, de meeste vliegtuigen blijven aan de grond en ook in de havens zijn er problemen. Filechaos blijft echter uit. Duitse media hebben het over een "Mega-Streik", een van de grootste stakingsdagen in decennia. Vakbonden Verdi en EVG eisen een stevige loonsverhoging voor 2,5 miljoen werknemers in de openbare sector.

Sinds middernacht is er nagenoeg geen vervoer in Duitsland. Het langeafstandsverkeer bij de openbare spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn ligt volledig stil, ook op regionale lijnen rijden er veel minder treinen dan anders. In meerdere deelstaten blijven ook de bussen in hun stelplaats.

De actie beperkt zich niet tot treinen en bussen. Ook het vliegverkeer van en naar zo goed als alle luchthavens is ontregeld. In de grootste luchthaven van Duitsland, Frankrfurt-am-Main, blijft het tarmac leeg. Alleen de luchthaven van hoofdstad Berlijn is een uitzondering, daar vertrekken wel internationale vluchten. En ook de scheepvaart ondervindt grote hinder.

Veel reizigers hadden rekening gehouden met de staking, de treinstations waren vanochtend zo goed als leeg. Veel mensen zijn vandaag ook eerder in de auto gestapt, om op tijd op het werk te komen. De actie heeft echter niet tot meer files geleid.

Het zo goed als lege treinstation in Hesse, Frankfurt-am-Main.

"Loonsverhoging van 10 procent"

De actie is een initiatief van de vakbonden Verdi en EVG. Ze eisen meer loon voor de werknemers in de openbare sector. "Er lopen al een tijdje onderhandelingen over loonsverhogingen", zegt correspondente Charlotte Waaijers. "Er zijn al twee gespreksrondes geweest, voorlopig zonder resultaat. De vakbonden vragen een loonsverhoging van minstens 10 procent, dat gaat toch om minstens 500 euro per maand erbij. De werkgevers hebben 5 procent geboden."

Net als andere landen kampt Duitsland met een enorme inflatie (prijsstijgingen, red). Vorig jaar bedroeg die 7,9 procent. De vakbonden van de openbare sector willen dat het personeel meer loon krijgt om dat te compenseren. "En ze gebruiken deze actie om hun eisen kracht bij te zetten." Met andere woorden, ze willen de druk opvoeren.

Manifestatie in de stad Leipzig, een van de vele die er vandaag in meerdere Duitse steden zijn.

De derde gespreksronde tussen de vakbonden en de werkgevers begint uitgerekend vandaag. "Het doel is om de werkgevers nogmaals duidelijk te maken dat de werknemers duidelijk achter onze eisen staan", zegt Verdi-topman Frank Werneke. EVG-chef Martin Burkert heeft het over een "noodzakelijke en proportionele" staking.

De werkgevers zien dat anders. "Ze vinden het te vroeg voor een dergelijke actie, ze zeggen, we zijn nog aan het praten, misschien komen we nog ergens uit", zegt Waaijers. Lokale besturen, die in veel gevallen ook werkgever zijn, reageren ook gepikeerd, zegt Waaijers. "Dit is te vroeg, te groot, is hun kritiek. Zo verliest het concept staking aan waarde."

Karin Welge, de voorzitter van de federatie van gemeentelijke werkgeversorganisaties, beklemtoont dat eerder al was afgesproken om drie gespreksrondes te houden. "Daarom is deze massale staking voor de derde ronde verbazingwekkend", zegt ze. Toch gaat ze ervan uit dat er een akkoord uit de bus zal komen.

Deutsche Bahn had het eerder over "excessieve, onterechte en onnodige" acties. De gesprekken tussen de spoorvakbonden en Deutsche Bahn staan pas na Pasen gepland.

Een werknemer op de luchthaven van Hamburg hangt een waarschuwingsposter op.

Ook gevolgen voor verkeer vanuit ons land

De actie heeft ook gevolgen voor reizigers vanuit ons land. het internationale verkeer. Zo rijden er geen ICE-treinen en zijn er ook geen regionale verbindingen tussen Verviers en Aken. Ook de nachttrein Nigthjet rijdt niet. De Thalys rijdt niet verder dan Keulen. Ook veel vluchten vanop Brussels Airport van en naar Duitsland werden afgelast.

Meest gelezen