DP World

Vingerscan wint aan populariteit in Antwerpse haven om drugstrafiek in te dijken

Het gebruik van vingerscans bij containerophaling in het Antwerpse havengebied neemt alsmaar toe. DP World, dat zowat een kwart van de containertrafiek afhandelt aan het Deurganckdok, zal voortaan ook met vingerscans werken. Dat is veiliger dan pincodes. 

Nadat begin dit jaar MPET, dat drie kwart van de containertrafiek afhandelt in het Deurganckdok in de Antwerpse haven, de nieuwe technologie in gebruik had genomen, is nu ook DP World op het systeem overgeschakeld. Vrachtwagenchauffeurs kunnen enkel hun lading ophalen wanneer ze hun vinger scannen. Dat is veiliger dan werken met pincodes. Die kunnen gemakkelijk worden doorgegeven. 

"Wij hebben voor het eerst vingerscantechnologie op de Antwerp Gateway-terminal in gebruik genomen om de containerafhaling beter te beveiligen", laat DP World weten. Geregistreerde vrachtwagenchauffeurs zullen voortaan hun container ophalen met behulp van een vingerafdruk.

Vroeger werden containers in de haven opgehaald met een pincode, met risico op uitwisseling en misbruik. Om bijvoorbeeld drugssmokkelaars tegen te werken, moesten bedrijven beginnen met een omschakeling - al is het volgens experten geen mirakeloplossing.

CEO Dirk Van den Bosch hoopt dat deze technologie in de toekomst in de hele logistieke keten zal gebruikt worden, zodat er ook voor de binnenvaart en het treinverkeer vingerscans nodig zullen zijn om containers op te halen. 

Meest gelezen