Photo STYN.be (c)

Vrijwilligers verzamelen vijf ton afval langs kustlijn tijdens Eneco Clean Beach Cup

Zo’n 3220 vrijwilligers zijn samengekomen om het afval langs de Belgische en Nederlandse kustlijn op te ruimen. Dat deden ze tijdens de Eneco Clean Beach Cup. Het is al de 14e keer dat de clean-up plaatsvindt. Dit jaar raapten de vrijwilligers vijf ton afval op.

Op 26 locaties in België en Nederland kwamen afgelopen zondag 3.220 vrijwilligers samen om de kustlijn schoon te maken tijdens de Eneco Clean Beach Cup. De actie is nodig om dieren op het strand en in zee te beschermen. Het afval kan ervoor zorgen dat het spijsverteringsstelsel van vogels en vissen blokkeert. Daarnaast raken jaarlijks heel wat zeehonden verstrikt in plastic of kapotte visnetten.

In totaal werd vijf ton afval ingezameld, 2,9 in België en 2,1 in Nederland. "Dat is vijf ton te veel", zegt bezieler Sven Fransen. "We ruimen het strand op, omdat we de zee niet kunnen opruimen. Op die manier willen we aantonen dat er een oplossing moet komen voor het afval in de oceanen. Ik hoop dat mensen vandaag de impact van plastic hebben gezien en daardoor bewustere keuzes gaan maken."

BEKIJK - "Gelukkig zijn we met genoeg vrijwilligers om op te ruimen want anders zou het niet lukken"

Videospeler inladen...

Speciale gast

Omdat zeehonden vaak het slachtoffer worden van het afval in zee, werd zeehond Billy tijdens de clean-up vrijgelaten. De zeehond kwam in januari ziek toe in het opvangcentrum van Sea Life Blankenberge. "Na drie maanden intensieve verzorging kan hij weer zelfstandig eten. Hij kwam 18 kg aan de afgelopen maanden. Nu is hij sterk genoeg om in zee te kunnen," zegt Steve Vermote van Sea Life. 

Photo STYN.be (c)
Photo STYN.be (c)

Meest gelezen