Foto door Amandine Grulois

Wereldrecord: "Kamp Waes"-deelnemer Matthieu Bonne: fietst 3.619,72 kilometer in 7 dagen tijd

Matthieu Bonne uit Bredene heeft een nieuw wereldrecord gevestigd: in zeven dagen tijd fietste hij maar liefst 3.619,72 kilometer in de Amerikaanse staat Arizona. "Ik ben mentaal en fysiek heel diep gegaan, maar dat was het allemaal waard", zegt hij na aankomst.

Zeven dagen lang fietsen, zo'n 20 uur per dag en dat aan een gemiddelde snelheid van 30 kilometer per uur. Een loodzware opdracht, maar om 22.58 uur plaatselijke tijd mocht Matthieu Bonne zijn handen in de lucht steken. Hij brak het huidige record dat op 3.590 kilometer stond en fietste 3.619,72 kilometer. “Ongeveer 30 kilometer meer”, reageert Bonne.

Dit was het zwaarste dat ik ooit gedaan heb.
Matthieu Bonne

“Het was een heel zwaar avontuur, mentaal het zwaarste dat ik ooit gedaan heb. Ook fysiek ben ik echt diep gegaan, maar achteraf gezien was dat het allemaal waard”, reageert een uitgeputte Bonne. 

Bonne was allerminst aan zijn proefstuk toe. Bij het grote publiek raakte hij bekend als deelnemer van het tv-programma "Kamp Waes". Daarnaast slaagde hij er o.a. in om als eerste de hele Belgische kust af te zwemmen en vorig jaar nog werkte hij 8 triatlons af in 8 dagen.  

Maar zijn laatste uitdaging ervaart hij dus als zijn allerzwaarste. “Het slaaptekort is niet te onderschatten. Ik zat 20 uur per dag op de fiets. Dan heb je maar vier uur over voor al de rest. Daarin moest ik eten, stretchen en proberen te slapen. Ik heb geen enkele nacht meer dan drie uur geslapen.”

3.619,72 kilometer

Het ultieme doel was om het record naar 4.000 kilometer te verleggen, maar dat werd uiteindelijk 3.619,72 kilometer. “Er is te veel mis gelopen tijdens de week. Dingen die we niet hadden verwacht zoals modderstromen en hevige regenbuien." 

We hadden de locatie speciaal uitgekozen omdat we dachten dat hier weinig wind en neerslag is, maar de natuur heb je niet in de hand. Als je daardoor niet kan doorfietsen, verlies je tijd waarin je anders kilometers kan rijden. Maar het doel was om het record te breken en dat is gelukt”, besluit Matthieu.

BEKIJK - Euforie bij Matthieu Bonne, toen hij om 22.58 uur het record brak:

Videospeler inladen...

Meest gelezen