foto ter illustratie
Isabel Lemahieu

Koppel zeearenden ontsnapt uit Labiomista van kunstenaar Koen Vanmechelen in Genk

In Labiomista, het park van kunstenaar Koen Vanmechelen in Genk is afgelopen weekend een koppel zeearenden ontsnapt. Dat meldt Het Belang van Limburg en het bericht is bevestigd aan onze redactie. Volgens Koen Vanmechelen konden de roofvogels ontsnappen door een defect aan de kooi.

Zeearenden zijn heel grote roofvogels, die daarom ook vliegende deuren worden genoemd. Voor een van zijn kunstprojecten heeft Koen Vanmechelen er in Labiomista een kweekprogramma rond opgezet, maar afgelopen weekend kon het koppel zeearenden ontsnappen uit hun kooi. 

"Een draadnet van hun kooi, bovenop het gebouw was losgekomen en is naar binnen gevallen, zo zijn de vogels kunnen ontsnappen", legt Vanmechelen uit. "En dat is op een hoogte van 30 meter dus het was onmogelijk om snel in te grijpen." 

Koen Vanmechelen hoopt dat de zeearenden in de buurt blijven en gevangen kunnen worden. Hij schakelde daarvoor de hulp in van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. "Het enige wat we kunnen doen is afwachten tot de dieren verzwakken", zegt Frederik Thoelen van Natuurhulpcentrum. "Ze hebben nooit in de natuur leren jagen en de kans is vrij groot dat ze dat ook niet kunnen. Als ze dan op tijd ontdekt worden, kunnen we ze vangen."  

Het zijn vogels die tot 10 kilo kunnen wegen en ze hebben enorme klauwen

Frederik Thoelen, Natuurhulpcentrum

Een van de zeearenden is intussen al gespot in As. Frederik Thoelen roept buurtbewoners op om de dieren niet zelf te vangen, maar het Natuurhulpcentrum of Labiomista te contacteren. "Het zijn enorme vogels die tot 10 kilo kunnen wegen. Daarnaast hebben ze ook enorme klauwen en het kan gevaarlijk zijn als mensen ze in het wilde weg proberen te vangen", waarschuwt Thoelen. 

Meest gelezen