Amerikaanse stad spant rechtszaak aan tegen Kia en Hyundai "omdat auto's te gemakkelijk gestolen werden"

De Amerikaanse stad St. Louis sleept autoproducenten Kia en Hyundai voor de rechter. De reden: een deel van de wagens was met een usb-stick behoorlijk eenvoudig te stelen. "Kia heeft het hier wel heel bont gemaakt", zegt autojournalist Tony Verhelle in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Kia’s en Hyundai's die te gemakkelijk en bijgevolg te veel gestolen werden: de Amerikaanse stad St. Louis (Missouri) heeft het ermee gehad. Ze klaagt de twee automakers aan, nadat was gebleken dat een ingeslagen ruit en een usb-stick volstonden om met bepaalde modellen aan de haal te gaan.

Dat probleem speelt al langer dan vandaag en heeft alles te maken met de antidiefstalchip, in het jargon de elektronische immobilizer genoemd. Die voorkomt dat wagens gestart kunnen worden zonder de juiste sleutel, maar bij een groot deel van de Hyundai's en Kia's die tussen 2015 en 2019 op de markt kwam, ontbrak die beveiliging. Eens dat nieuws zich verspreidde, wisten gelegenheidsdieven waar te kijken, zeker toen die autodiefstallen ook op TikTok viraal gingen. Een software-upgrade bij ruim 8 miljoen auto's moet dat intussen opgelost hebben.

Joyriders

Het resultaat was alleszins een golf aan gestolen auto’s. Sinds mei vorig jaar ging het in ruim 60 procent van alle autodiefstallen in St. Louis om Kia’s en Hyundai's. "Dat waren veelal joyriders", vertelt autojournalist Tony Verhelle in "De wereld vandaag" op Radio 1. “Ze reden daar gevaarlijk mee rond met een aantal dodelijke ongevallen tot gevolg. Dat was voor de stad ook de trigger om de fabrikant verantwoordelijk te stellen.”

Autoproducenten besteden veel aandacht aan veiligheid, maar de beveiliging tegen diefstal blijft een pijnpunt, vindt Verhelle. “Constructeurs willen het consumenten altijd makkelijker maken om in en uit hun auto te geraken, maar in die software zitten ook bugs. En dan wordt het eenvoudiger om auto’s te kraken.”

"Geen uitzonderingen"

Geen enkele fabrikant in de Verenigde Staten is daar een uitzondering op, denkt hij. “Je vindt het bij alle modellen: van de goedkoopste tot de duurste”, zegt hij. “Aan de Amerikaanse overheid is onlangs beloofd om hier paal en perk aan te stellen, dus het is wel degelijk een probleem dat rondgaat. Maar Kia heeft het hier wel zeer bont gemaakt.”

Europeanen die met een Kia of Hyundai rijden, zouden zich geen zorgen moeten maken. De twee producenten lieten weten dat de software in Europa verschilt van die in de Verenigde Staten.

Meest gelezen