Antwerpse politie vindt geen bedreigingen tegen geschrapte Iftar voor holebi's, burgemeester De Wever haalt uit naar De Roma

De Antwerpse politie heeft geen concrete aanwijzigingen gevonden voor bedreigingen tegen de "Queer Iftar" in de Roma. Dat heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) gezegd op de Antwerpse gemeenteraad. De Wever haalde ook uit naar organisatoren De Roma en Merhaba vzw die volgens hem niet meewerken met het onderzoek van de politie.

"Dit is een bijzonder kwalijke zaak met een wrange nasmaak die nog even zal blijven nazinderen." Met die woorden besloot een duidelijk geërgerde burgemeester Bart De Wever (N-VA) het debat in de gemeenteraad over de afgelaste Queer Iftar in De Roma in Borgerhout. 

Moslims uit de lgbtqia+-gemeenschap zouden op 31 maart samen een iftar vieren, een maaltijd die na zonsondergang wordt gegeten tijdens de vastenmaand ramadan. Maar na meldingen van negativiteit en agressie rond het evenement op sociale media, beslisten de organisatoren de Queer Iftar te annuleren. 

We zien negatieve commentaren die behoren tot de vrije meningsuiting, maar geen bedreigingen

Bart De Wever (N-VA)

"De politie vond nergens aanwijzingen voor bedreigingen of intimidatie", zegt De Wever op de Antwerpse gemeenteraad. "Als je spreekt over een negatieve sfeer, zoals de organisatoren doen, dan vindt de politie daar altijd online sporen van terug. Maar we vinden niets. We zien wel negatieve commentaren maar die behoren tot de vrijheid van meningsuiting." 

"Ook al komen die commentaren vanuit een religieus of ander perspectief, die mensen hebben recht op hun mening. En ook al ben ik het persoonlijk grondig oneens met mensen die bedenkingen hebben bij een iftar voor mensen met een bepaalde seksuele geaardheid, zij hebben recht op een andere opinie. Dat is een aspect in het debat dat ik heb gemist. Maar bedreigingen of intimidatie vanuit religieuze of xenofobe hoek, hebben we niet gevonden."

"De Roma werkt niet mee met de politie"

De Wever hekelde uitgebreid de houding van de organisatoren Merhaba en De Roma die de iftar geschrapt hebben. Volgens De Wever willen zij de politie niet zeggen welke bedreigingen ze op welke manier en uit welke hoek ontvangen hebben. "Dat is toch kras. Want tegelijkertijd zie je dat er op basis van niet bevestigde informatie een maatschappelijk debat ontstaat waar met name de moslimgemeenschap in een bepaald daglicht wordt gesteld", betreurt De Wever. 

"Als de organisatoren van de iftar onze politie om bijstand hadden gevraagd, dan hadden we dat gedaan. Als ze ons benaderd hadden om een discretere en veiligere locatie te vinden, dan hadden we graag geholpen. Maar dat alles is niet gebeurd, het evenement is gewoon gecanceld", besluit De Wever. Het Antwerpse stadsbestuur benadrukte nog dat het elk initiatief voor een nieuwe Queer Iftar ten volle zal steunen. 

"Zware persoonlijke bedreigingen"

In een reactie spreekt de directie van De Roma de uitspraken van De Wever tegen. "Wij hebben meermaals overlegd met de politie. Wij wilden bovenal een veilige plaats creëren voor de Queer Iftar. Maar als bepaalde individuen zelf aangeven dat de sfeer zo grimmig wordt dat het voor hen niet hoeft, dan gaan wij ook niet per se een iftar organiseren. Dat gaat voorbij aan het doel van die veilige plek", zegt Danielle Dierckx van De Roma. 

Zij ontkent met klem dat er geen dreigingen zouden zijn. "Het gaat om zware persoonlijke bedreigingen maar het is aan die individuen zelf om klacht in te dienen." Iets wat tot nog toe niet gebeurd is. "Ik heb er een probleem mee dat de burgemeester denkt dat wij die iftar zomaar hebben afgelast. Dat getuigt van weinig empathie", besluit Dierckx.

Meest gelezen