Nicolas Lambert

Europese operatie tegen bende die voor 303 miljoen euro btw ontdook op luchthaven Luik

Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) heeft in ons land tien huiszoekingen uitgevoerd en vier verdachten opgepakt in een operatie tegen een bende die zich inliet met douanefraude op de luchthaven van Luik. De bende zou voor minstens 303 miljoen euro aan btw hebben ontdoken.

Agenten doorzochten opslagplaatsen en kantoren op de luchthaven van Luik en in Zeebrugge en privéwoningen van de verdachten in Ans, Luik en Wezet. Het EPPO verdenkt Chinese exporteurs ervan een complex systeem te hebben opgericht om btw op ingevoerde goederen te ontduiken.

Ze zouden daarbij Belgische private douaneagentschappen en een aantal postbusbedrijven in verschillende EU-landen hebben gebruikt. De Belgische bedrijven verklaarden dat de goederen die door de luchthaven van Luik kwamen - zoals elektronica, speelgoed en accessoires - bestemd waren voor andere lidstaten zodat ze konden genieten van een btw-vrijstelling.

Om van die vrijstelling te kunnen genieten, maakten ze gebruik van postbusbedrijven in Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Polen en Spanje. In sommige gevallen maakten ze vermoedelijk ook gebruik van echte bedrijven, die daar niet van op de hoogte waren.

De ingevoerde goederen gingen uiteindelijk naar echte bedrijven in andere EU-landen of werden verkocht via onlineplatformen. De eindconsument betaalde weliswaar de volledige prijs voor het product, inclusief btw. Die btw was echter nooit aangegeven of aan een belastingautoriteit betaald, waardoor de goederen voor grote winsten konden verkocht worden, zegt het Europees parket.

Volgens het EPPO leidden die activiteiten tussen 2019 en 2022 tot minstens 303 miljoen euro aan ontdoken btw en 6,6 miljoen euro aan ontdoken douanerechten. Bij de vier opgepakte verdachten gaat het om twee directeurs, een boekhouder en een andere medewerker van de Belgische bedrijven waarnaar onderzoek wordt gevoerd.

Meest gelezen