Daguerre

Herontdekt Brueghel-schilderij geveild voor 780.000 euro

Het 17e eeuwse schilderij "De dorpsadvocaat" van de Brabantse meester Pieter Brueghel de Jonge is in Parijs geveild voor 780.000 euro. Het kunstwerk werd herontdekt nadat het jarenlang bij een Franse familie had gehangen, die geen idee hadden dat ze een originele Brueghel in huis hadden. "Het was de grootste ontdekking uit mijn carrière."

Het 17e eeuwse olieverfschilderij heeft jarenlang in een Franse televisiekamer gehangen. Het uitzonderlijke kunstwerk was begin 20e eeuw door iemand in de familie gekocht, maar in de loop der jaren was verloren gegaan dat het om een echt schilderij ging. De huidige familieleden gingen ervan uit dat het een kopie was. Ze noemden het werk al grappend "hun Brueghel".

Het werk werd per toeval herontdekt. De familie had kunstschatter Malo de Lussac van het veilinghuis Daguerre in Parijs uitgenodigd om een ander werk te beoordelen, toen hij hun Brueghel spotte. "Ik kwam aan in een kleine, slecht verlichte televisieruimte toen ik het werk zag", zegt hij aan persagentschap AP. "Het was echt een verrassing, maar wel meteen de grootste ontdekking uit mijn carrière."

"De dorpsadvocaat" is vermoedelijk geschilderd tussen 1615 en 1617. In het werk is een bruisend kantoor van een plattelandsadvocaat te zien. Het is een groot schilderij van 112 op 184 centimeter. Het is een van de grootst bekende werken van Brueghel de Jonge.

Daguerre

Pieter Brueghel de Jonge werd in 1564 geboren in Brussel. Hij was de oudste zoon van de schilder Pieter Breugel de Oude en de broer van Jan Brueghel de Oude. De Jonge is vooral bekend voor zijn levendige dorpstaferelen. Hij schilderde regelmatig ook schilderijen geïnspireerd door het werk van zijn vader. "De boerenbruiloft" bijvoorbeeld dat in het Noordbrabants Museum (sic) in Den Bosch in Nederland hangt.

Of "De volkstelling te Bethlehem", dat hij van zijn vader meermaals kopieerde. Deze versie hangt in het KMSKB in Brussel.

"De dorpsadvocaat" werd gekocht door een anonieme Zwitserse koper.

Meest gelezen