Archiefbeeld: kantorenwijk La Défense in Parijs.
Sylvain SONNET

"Grootste operatie ooit" in Frankrijk tegen fiscale fraude: huiszoekingen bij 5 banken

Bij 5 Franse banken zijn grootschalige huiszoekingen aan de gang in Parijs en de Parijse kantorenwijk La Défense, op verdenking van fiscale fraude en witwassen. Dat meldt het Franse nationaal financieel parket (PNF). Voor het PNF zou het over de "grootste operatie ooit" gaan.

Maar liefst 150 onderzoekers, 16 Franse en 6 Duitse magistraten: het onderzoek dat het Franse financieel parket (PNF) is gestart rond dividendfraude bij 5 Franse banken is van een nooit geziene omvang. Het onderzoek spitst zich met name toe op Société Générale, BNP Paribas, Exane (een filiaal van BNP), Natixis en HSBC. Zij zouden gebruik gemaakt hebben van "CumCum", een truc om dividendbelasting te ontduiken die overheden miljarden euro's schade opgeleverd heeft. 

De truc werkt als volgt: een beursgenoteerd bedrijf kan een deel van zijn winst uitkeren aan de aandeelhouders, het dividend. Daarop heft de staat belastingen. Maar via CumCum proberen investeerders die belastingen te omzeilen. De belegger draagt in dat geval, enkele dagen voor het dividend wordt uitgekeerd, het eigendom van de aandelen over aan een bank, die geen belastingen op die dividenden moet betalen. Nadien geeft de bank de aandelen en (een deel van) de dividenden terug aan de belegger.

CumCum en CumEx

CumCum wordt vaak in een adem genoemd met "CumEx", het grootste belastingschandaal ooit in Duitsland, dat onderzoeksjournalisten in 2018 naar boven wisten te spitten. Op 20 jaar tijd zou daarmee voor ruim 140 miljard euro gefraudeerd zijn door banken, topadvocaten en aandelenhandelaars door roerende voorheffing op dividenden terug te vorderen. Ook in België zou de staatskas mogelijk miljarden euro's schade hebben geleden.

De 5 Franse banken in deze zaak riskeren gezamenlijk zowat 1 miljard euro te moeten terugbetalen. De afgelopen jaren vonden er al meermaals huiszoekingen plaats, onder meer bij heel wat grootbanken in Frankfurt en nu dus ook in Parijs. Het parket in Frankrijk roept personen die meer informatie hebben over de CumCum-fraude op om die over te maken aan de onderzoekers. 

Meest gelezen