Sociaal overleg Delhaize levert opnieuw niets op, sociaal bemiddelaar moet conflict ontmijnen

Het sociaal overleg tussen de vakbonden en de directie van supermarktketen Delhaize vanmorgen is opnieuw afgelopen zonder resultaat. Het was het derde en voorlopig laatste geplande overleg sinds drie weken geleden bekendraakte dat Delhaize de 128 winkels in eigen beheer wil verkopen aan zelfstandigen. Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) stelt een sociaal bemiddelaar aan om het dossier te ontmijnen.

Sinds 9.30 uur vanmorgen zaten vakbonden en directie bij Delhaize opnieuw samen op een bijzondere ondernemingsraad. Er werd gepraat over de toekomst van de werknemers nu Delhaize al zijn winkels in eigen beheer wil overdragen aan zelfstandige uitbaters. Maar dat overleg heeft opnieuw niets opgeleverd.

"Er is niets beslist", zegt Wilson Wellens van de liberale vakbond ACLVB. "Er zijn vragen gesteld en antwoorden gekomen, maar de directie geeft aan dat er geen ruimte is om te onderhandelen. Ze hebben ons laten weten dat ze op 24 april de gewone ondernemingsraden terug zullen hernemen en dat ze het plan gewoon zullen uitvoeren. Voor hen staat niets ter discussie."

Het was voorlopig het laatste geplande overleg. De vakbonden kondigden na afloop aan in beraad te gaan over hardere acties. Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) laat ondertussen weten dat hij een sociaal bemiddelaar aanstelt "om het dossier in handen te nemen en beide partijen opnieuw bijeen te brengen voor overleg". Hij roept op tot een "open en constructieve dialoog".

BEKIJK - Cédric Claeys (ACV): "Trek franchiseplan in en dan zitten we rond de tafel":

Videospeler inladen...
Wat is er aan de hand bij Delhaize?
 
  • Drie weken geleden kondigde supermarktketen Delhaize aan dat het de 128 winkels die het nog in eigen beheer heeft, wil verkopen aan zelfstandige uitbaters.
  • De vakbonden en het personeel zijn het daar niet mee eens omdat ze vrezen voor slechte loon- en arbeidsvoorwaarden bij de zelfstandige winkels.
  • Er wordt al drie weken actiegevoerd, met sluitingen van winkels en blokkades van een depot. Vandaag was er voor de derde keer overleg tussen vakbonden en directie, maar dat leverde net als vorige keren niets op.

"Zekerheid geven"

Retailkenner Gino Van Ossel, professor aan de Vlerick Business School, ziet op korte termijn weinig kansen voor die sociaal bemiddelaar, "maar het is de enige optie". "Delhaize zal wellicht bij zijn beslissing blijven om zijn winkels te verzelfstandigen. De vakbonden en Delhaize staan op dat vlak lijnrecht tegenover elkaar. Dus dan kan je enkel onderhandelen over de voorwaarden. Misschien ligt er dan wel een opening voor de sociaal bemiddelaar bij de vraag hoe je de Delhaize-werknemers meer zekerheid kunt geven in dat proces?"

Maar in eerste instantie zal bemiddelaar een compromis moeten zoeken over de stakingsacties, verwacht Van Ossel. "Duidelijke afspraken op dat vlak zullen gemakkelijker zijn voor iedereen. Zeker in Vlaanderen zie je die stakingsbereidheid echt afnemen."

Helft winkels gesloten

De drie vakbonden trokken vanmorgen opnieuw massaal naar de hoofdzetel van Delhaize in Zellik, om druk te zetten op de directie. Ze zeiden vooraf te hopen op een "signaal van de werkgever" en een "opening om eindelijk echt te onderhandelen". Een paar honderd werknemers en vakbondsmilitanten zijn ter plaatse.

De stakingsacties gaan ondertussen door. De helft van de 128 winkels in eigen beheer is vandaag opnieuw gesloten. Dat is iets minder dan de voorbije dagen. Het zwaartepunt ligt nog altijd in Brussel en Wallonië. In Brussel zijn alle Delhaizes in eigen beheer gesloten, in Wallonië zijn er maar vier open. In Vlaanderen zijn de meeste winkels wel open, op zes na.

Meest gelezen