Stad Gent

Handelaars halen slag thuis: wijkmobiliteitsplan Gentbrugge gaat voorlopig niet door  

Het wijkmobiliteitsplan in de Gentse deelgemeente Gentbrugge gaat voorlopig niet door. Een rechter verbiedt de stad om er werken uit te voeren omdat er geen duidelijk participatietraject is gevolgd. Gent bekijkt nu of het in beroep kan gaan tegen de beslissing. Het wijkmobiliteitsplan zou deze zomer uitgerold worden, maar dat lijkt stilaan onhaalbaar. 

De stad Gent mag niet starten met de invoering van het wijkmobiliteitsplan in deelgemeente Gentbrugge. Ook voorbereidende werken kunnen niet. Dat heeft een rechter in kortgeding beslist. "We zijn zeer erg tevreden met de uitspraak", zegt advocaat Dominique Blommaert. Hij vertegenwoordigt 5 handelaars uit de buurt die het plan niet zien zitten. "De rechter stelt dat de stad geen wettelijk participatietraject heeft gevolgd. De stad moet haar huiswerk opnieuw maken." Enkel als er wél een duidelijk kader is over de inspraak kunnen de werken hervatten. Tot die tijd geldt er een dwangsom van 25.000 euro per dag. "Ik ga ervan uit dat de stad de plannen voorlopig staakt." 

Stad overweegt beroep

"We bestuderen het vonnis en bekijken wat we kunnen doen", laat schepen Filip Watteeuw (Groen) weten. Hij benadrukt dat de uitspraak over de procedure gaat en niet over het principe van het wijkmobiliteitsplan. "Daarover loopt een andere rechtszaak bij de Raad van State." Een vonnis daar wordt pas in de herfst verwacht. Gent bekijkt nu wat het kan ondernemen tegen de uitspraak in kortgeding. "Ik kan nu nog niet zeggen welke impact dit heeft op de mogelijke uitvoering van het mobiliteitsplan." 

Een eerdere rechtszaak zorgde voor een eerste vertraging. Begin januari stapten de handelaars naar de rechter tegen de voorbereidingen van de invoering van het wijkmobiliteitsplan in Gentbrugge. De werken waren er begonnen, hoewel de stad had beloofd pas in april te starten. Ook toen kregen de handelaars gelijk. De stad besloot de planning aan te passen en de invoering op te schuiven naar de zomer. 

Meest gelezen