Afval wordt in brand gestoken in Nantes
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Protest in Frankrijk loopt opnieuw uit de hand: regering verwerpt bemiddelingspoging van vakbonden

De Franse regering heeft de poging tot bemiddeling van de vakbonden verworpen. Dat meldt de gematigde CFDT-vakbondsleider Laurent Berger. Tijdens deze tiende actiedag komen in heel het land honderdduizenden mensen op straat tegen de pensioenhervorming van de Franse president Macron. Op verschillende plaatsen lopen de demonstraties echter uit de hand. De poging van de vakbonden om tot een compromis te komen, werd door de regering nu dus afgeslagen. Volgende week staat een elfde actiedag gepland.

Het waren woelige weken in buurland Frankrijk en de storm is nog steeds niet gaan liggen. Voor de tiende dag op rij trekken mensen van over het hele land de straat op uit protest tegen de omstreden pensioenhervorming van Emmanuel Macron. Vandaag wordt er op verschillende plaatsen in het land gedemonstreerd. Op sommige plaatsen mondt de betoging uit in geweld.

In een poging om het geweld een halt toe te roepen, stelden de vakbonden vandaag een bemiddelingsvoorstel voor aan de Franse regering. Dat zegt de gematigde CFDT-vakbondsleider Laurent Berger. De regering heeft dat aanbod echter meteen verworpen. "We hebben niet per se 'bemiddeling' nodig om met elkaar te praten", zegt regeringswoordvoerder Olivier Véran. Berger noemt die reactie "onaanvaardbaar". 

De pensioenhervorming in 3 punten:

  1. Wettelijke pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 62 naar 64 jaar
  2. Om recht te hebben op een volledig pensioen moeten de Fransen 43 jaar werken
  3. Veel beroepscategorieën, zoals ambtenaren en politici, kunnen niet meer op vervroegd pensioen

Over heel het land worden bijna 13.000 politieagenten ingezet om de demonstraties in goede banen te leiden. Veel blauw op straat moet er toestanden zoals op 23 maart vermijden. Toen raakten 441 agenten gewond tijdens de protesten, 457 mensen werden opgepakt. Volgens de verklaring van de Franse minister voor Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin is er een groot risico tot verstoring van de openbare orde.

BEKIJK - In verschillende Franse steden moeten ordediensten ingrijpen:

Videospeler inladen...

De waarschuwing was niet geheel onterecht, zo blijkt. In Nantes is een vredevolle demonstratie al snel uit de hand gelopen. Demonstranten raakten er slaags met de politiediensten nadat ze er een bank in brand staken en een lokale administratieve rechtbank viseerden. De demonstranten gooiden ook met projectielen naar de ordediensten.

Bankkantoor in Nantes, bron Twitter: @bernaertsn

Lang bleef het erg rustig in de Franse hoofdstad Parijs, maar ook daar wordt de toestand erg grimmig. Hier en daar worden vuilbakken en straatmeubilair in brand gestoken. Volgens de politie zouden zeker 93.000 mensen geprotesteerd hebben, volgens de vakbonden waren dat er 450.000. Er is altijd een sterk verschil tussen de opkomstcijfers die geleverd worden door de vakbonden en die van de politie.

Ook wordt onder meer de toegang tot het bekende kunstmuseum het Louvre geblokkeerd door het stakende personeel. Ook het Paleis van Versailles en de Arc de Triomphe blijven vandaag gesloten. "Niemand komt er vandaag in", klinkt het bij de demonstranten. 

Bij de bezoekers klinken vooral teleurgestelde reacties. "Het is belachelijk", vertelt een toerist. "We hebben met onze kinderen de wereld rond gereisd om dit museum te bezoeken. Ik kan niet geloven dat tientallen mensen nu verhinderen dat we binnen kunnen gaan."

Er komt wel een einde aan de staking van de vuilnisophaaldiensten. In Parijs hoopte het afval zich de laatste dagen op: verspreid over de hoofdstad liggen enorme afvalhopen te wachten tot ze opgehaald werden. Op sommige plaatsen is de stank niet te harden. Morgen gaan de ophaaldiensten opnieuw aan de slag. 

Ook op andere plaatsen in de hoofdstad wordt geprotesteerd. Studenten hebben de toegang tot de universiteit van Parijs geblokkeerd. Ze kwamen er deze ochtend vroeg samen om de deuren met vuilbakken, fietsen en afval te blokkeren. 

Niet alleen in Parijs wordt geprotesteerd aan scholen. Over heel Frankrijk blijven de deuren van veel universiteiten en scholen vandaag gesloten. In naar schatting één op de drie kleuterscholen leggen de leerkrachten en kinderverzorgers het werk neer.

BEKIJK - Winkeliers in Parijs nemen hun voorzorgen:

Videospeler inladen...

In de Franse stad Rennes, in Bretagne, liep de situatie ook uit de hand. Daar moest het waterkanon ingezet worden. Op beelden is ook te zien hoe demonstranten met bommetjes en vuurwerk naar de ordediensten smijten. 

Op verschillende plaatsen in het land werden ook opnieuw wegversperringen opgeworpen. Zo ook in de buurt van Nice, waar een wegblokkade van de vakbonden nu al ellenlange files veroorzaken. Ook het openbaar vervoer is in heel het land verstoord. In de Gare de Lyon kwam een massa samen om te protesteren, waardoor de treinen er niet of vertraagd rijden.

Macron plooit niet

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de Franse president zal toegeven aan de aanhoudende protesten. De laatste maanden is de populariteit van de president sterk verminderd. Volgens een peiling van Odexa voor de Franse Senaatstelevisie gelooft slechts 30 procent van de respondenten dat Macron een goede president is voor de republiek. Begin dit jaar was dat nog 38 procent.

Toch weigert Macron voorlopig te plooien onder de hevige druk. Integendeel, hij laat zijn dalende populariteit niet aan het hart komen. "Ik ben niet op zoek naar herverkiezingen", zei hij vorige week tijdens een televisie-interview. "Maar als ik moet kiezen tussen de peilingen op korte termijn en het algemeen belang van het land, kies ik het algemeen belang van het land", concludeerde het staatshoofd.

Ook de vakbonden houden voet bij stuk. Ze hebben een elfde actiedag aangekondigd op donderdag 6 april. Begin volgende week zitten ze samen met premier Elisabeth Borne.

Wat gaat er aan de demonstraties vooraf?

Mensen komen op straat omdat de Franse regering haar omstreden pensioenhervorming heeft doorgevoerd zonder stemming in het parlement. De regering beriep zich daarvoor op artikel 49.3 van de Franse grondwet. Dat is een procedure waarmee de Franse regering controversiële wetgeving kan aannemen zonder dat deze eerst door het parlement wordt goedgekeurd. 

De manier waarop de regering te werk ging, is grondwettelijk, maar daarvoor niet zonder controverse. Het Franse parlement voelt zich buiten spel gezet en ook veel Fransen zijn furieus over de aanpak van de regering. Velen noemen de procedure "ondemocratisch". De pensioenhervorming leidt al maanden tot heel wat protest in Frankrijk, maar nu is voor velen de maat echt vol.

Meest gelezen