Beeld Sporza

Gewonde wielersupporter na motorongeval Oude Kwaremont is misnoegd: "Als wielerfan tel je niet mee"

De wielersupporter die gewond raakte bij de val van een motorrijder op de Oude Kwaremont tijdens de E3 Harelbeke, vindt dat hij aan zijn lot werd overgelaten. Kris Vancoillie uit Meulebeke raakte gewond aan een schouder, de scheenbenen en een oogkas en kan zeker drie weken niet werken. Meteen na het ongeval kreeg hij van niemand medische hulp. Hij moest uiteindelijk zelf een kilometer wandelen naar een hulppost. "Als supporter tel je op zo'n moment niet mee."

Kris Vancoillie uit Meulebeke stond vrijdag tijdens de E3-prijs Harelbeke naar de renners te kijken op de graskant van de Oude Kwaremont. Een motorrijder slipte er op de kasseien en Vancoillie kreeg de motor tegen zich. Hij raakte gewond aan een schouder, de onderbenen en een oogkas en kan zeker drie weken niet werken. Meteen na het ongeval kreeg hij van niemand medische hulp. Hij moest uiteindelijk zelf een kilometer wandelen naar een hulppost. Daar belden ze een ziekenwagen om Vancoillie naar het ziekenhuis in Ronse te brengen.

"Meteen na het ongeval zijn er twee MUG-teams gepasseerd maar niemand heeft me geholpen. Ze waren met de koers bezig. De politie die ik aansprak, had geen tijd want die moest het verkeer regelen. Gelukkig lieten mijn verwondingen het nog toe om naar een hulppost een kilometer verder te wandelen. Daar wisten ze niets van het ongeval. Ze hebben dan een ambulance gebeld om me naar het ziekenhuis in Ronse te brengen."

"Ik heb geluk gehad maar wat als het allemaal veel erger was geweest? Als wielersupporter ben je op zo'n moment van geen tel. En dat zou niet mogen. Er zijn daar op dat moment te veel dingen fout gegaan. Je mag daar niet zomaar de spons over vegen. Dit kan een aanzet zijn voor een veiliger toekomst want de volgende keer zijn er misschien wel doden."

Motorrijder treft geen schuld

Kris Vancoillie verwijt de motorrijder niets. "Zulke valpartijen zijn altijd mogelijk. Ik begrijp dat hij meteen is doorgereden. Maar we hebben hem zelf moeten opsporen om aangifte te doen bij de politie. Ik heb hem daags nadien gebeld en ik heb hem gezegd dat hij het uit zijn hoofd moest zetten. De man moest zondag alweer rijden tijdens Gent-Wevelgem."

De organisatie van E3 Harelbeke krijgt wel een sneer. "Er zijn overal beelden en filmpjes van het ongeval verschenen. De organisatie wist dat er iemand gewond naar het ziekenhuis in Ronse gebracht was. Maar ze heeft zelfs de moeite niet gedaan om eens te informeren bij het ziekenhuis."

Niet levensbedreigend

De organisatie van E3 Harelbeke vindt het jammer dat er een gewonde is gevallen maar is van oordeel dat er geen fouten gemaakt zijn. "Na de val van de motorrijder is de ziekenwagen gestopt. De spoedarts heeft een eerste diagnose gesteld. Er was niets levenbedreigends. In zo'n geval zegt het wedstrijdreglement dat ze moeten doorrijden. Als het erger was geweest, zou er anders gehandeld zijn. De mobiele hulppost in een tent in Kwaremont heeft de eerste zorgen gegeven en de 112 gebeld. Daarna is de man naar het ziekenhuis gebracht. We vinden dat alles volgens de regels verlopen is."

Meest gelezen