Archiefbeeld ter illustratie.

Politie pakt 8 mensen op die mogelijk aanslag wilden plegen: een van hen eerder al eens gearresteerd met terreurplannen

De federale gerechtelijke politie heeft gisteravond in totaal 8 mensen opgepakt die mogelijk betrokken zijn bij de voorbereidingen voor een terreuraanslag in ons land. Een van de verdachten is een geradicaliseerde jongeman die al eerder werd opgepakt bij vergelijkbare voorbereidingen.

Op vraag van de onderzoeksrechter van Antwerpen voerde de federale gerechtelijke politie gisteravond 5 huiszoekingen uit, in Merksem, Borgerhout, Deurne, Sint-Jans-Molenbeek en Eupen. Daarbij werden 5 mensen opgepakt voor verhoor. Minstens 2 van hen worden ervan verdacht voorbereidingen te hebben getroffen voor een terreuraanslag. 

In een ander onderzoek zijn nog eens 3 mensen opgepakt in Zaventem, Sint-Jans-Molenbeek en Schaarbeek. Ook zij zouden een aanslag hebben voorbereid. 

"Dit waren twee verschillende onderzoeken die los stonden van elkaar, maar in de loop ervan werd duidelijk dat verschillende protagonisten contact hadden met elkaar", verduidelijkt Eric Van Der Sypt van het federaal parket. "Daarom zijn we gelijktijdig in beide onderzoeken tussengekomen. Het verdere onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre beide groepen met mekaar verweven waren."

Islamisme

Volgens het federaal parket moeten we de verdachten situeren in het radicaal islamistische milieu: "Het gaat om jongvolwassenen die op korte tijd geradicaliseerd zijn." Onze bronnen melden dat ze plannen maakten om op korte termijn een aanslag te plegen met vuurwapens. Beide groepen zouden op zoek geweest zijn naar die wapens. Een doelwit zou nog niet gekozen zijn.

Ze zijn bij de veiligheidsdiensten op de radar gekomen via sociale media, suggereert minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Mensen radicaliseren heel snel via sociale media. Maar we hebben sinds de aanslagen ook heel veel bijgeleerd en geïnvesteerd in het monitoren van sociale media. Als men ziet dat er aanwijzingen zijn, komt men tussen om dat te verijdelen. Dat is hier gebeurd."

Het verdere onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre beide groepen met mekaar verweven waren

Opvallend: de jongeman die in Eupen is opgepakt, is al bekend bij het gerecht. Hij werd twee jaar geleden als minderjarige al eens gearresteerd toen hij een aanslag op politie aan het beramen was. In een videoboodschap had hij ook trouw gezworen aan de terreurgroep IS. Hij werd daarop in een jeugdinstelling geplaatst.

Bij de huiszoekingen heeft de politie ook dingen meegenomen, bevestigt Van der Sypt. "We gaan niet in detail treden. We gaan dat eerst bekijken en analyseren."

BEKIJK - Justitiejournalist Philip Heymans vat in "VRT NWS Live" samen wat we tot dusver weten over de verijdelde aanslagen:

Videospeler inladen...

"Efficiënt opgetreden"

Het OCAD, het overheidsorgaan dat de terreurdreiging in ons land opvolgt, laat weten dat het algemeen dreigingsniveau op 2 blijft, "omdat het ernaar uitziet dat de diensten alles goed onder controle hebben op dit moment". "Maar de situatie wordt uiteraard op de voet gevolgd."

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft intussen woorden van lof voor de veiligheids- en inlichtingendiensten en het federaal parket. "Zij zijn zeer efficiënt opgetreden. Dat toont aan dat we in België geleerd hebben uit eerdere aanslagen, door informatie te delen en samen te werken en er zo voor te zorgen dat dit soort aanslagen verijdeld kunnen worden."

Meest gelezen