Kamercommissie vraagt meer aandacht voor endometriose: aandoening die tot hevige menstruatiepijn kan leiden

De Kamercommissie Gezondheid heeft het licht op groen gezet voor een resolutie waarin meer aandacht wordt gevraagd voor endometriose. Die gynaecologische aandoening treft naar schatting tien procent van de vrouwen en kan tot dagelijkse pijn en zelfs onvruchtbaarheid leiden.

De tekst vraagt onder andere meer onderzoek, een betere opleiding van artsen, kwalitatieve criteria voor de behandeling en een betere financiering.

Vandaag kreeg die groen licht in de Commissie Gezondheid. Later moet die nog in de plenaire vergadering passeren. Vooruit-Kamerlid Karin Jiroflée spreekt van "een eerste belangrijke stap die ervoor zorgt dat vrouwen de juiste zorg krijgen voor deze verschrikkelijke aandoening". 

Volgens Nathalie Muylle (CD&V) kan de resolutie ervoor zorgen dat er over endometriose wordt gepraat en het uit de taboesfeer wordt gehaald. "Dat er in 2023 een aandoening is die een op tien vrouwen treft, maar zo onbekend blijft, is niet normaal", zegt ze.

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische aandoening waarbij cellen die enigszins lijken op het baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoeder voorkomen. De cellen kunnen daar gaan woekeren en vlekken, cystes of knobbeltjes vormen. Dat kunnen ze ook doen op organen als de blaas, de urineleiders, de darmen of de eierstokken met ontstekingsreacties tot gevolg.

Endometriose kan hevige menstruatiepijn veroorzaken, maar ook pijn tijdens het vrijen, plassen en de ontlasting. De klachten treden bij de meeste mensen vooral op voor en tijdens de menstruatie, maar kunnen ook dagelijks tot pijn leiden.

De symptomen zijn vrij algemeen en dat maakt het moeilijk de aandoening te erkennen, waardoor veel vrouwen met pijn blijven rondlopen.

Meest gelezen