Jonas Roosens

Slechts derde van Vlaamse Randfonds werd al geïnvesteerd: "Problemen worden onvoldoende aangepakt"

Er wordt te weinig geld uit het Vlaamse Randfonds geïnvesteerd in de randgemeenten. Dat vindt Vlaams parlementslid Katia Segers van Vooruit. De Vlaamse regering voorzag voor deze legislatuur 26 miljoen euro om te investeren in bijvoorbeeld cultuur, mobiliteit of onderwijs in de 19 gemeenten van de Vlaamse Rand rond Brussel. Anderhalf jaar voor het einde van de legislatuur is 35 procent van dat budget uitgegeven.

Tot nu toe is er 9 miljoen euro van de voorziene 26 miljoen euro uit het Vlaamse Randfonds geïnvesteerd. Dat heeft Ben Weyts (N-VA) geantwoord op een parlementaire vraag van Vooruit-parlementslid Katia Segers. "Aan het begin van de legislatuur heeft minister Weyts een goed initiatief genomen om extra middelen te voorzien voor de Vlaamse Rand. Tot nu toe is er amper 35 procent uitgegeven."

"Dat maakt mij toch wel bezorgd, want de bekommernissen van de Vlaamse Rand zijn er nog en die worden onvoldoende aangepakt", aldus Segers. "Bovendien zijn de uitdagingen in de Vlaamse Rand breder dan taalontwikkeling en vergroening. Mobiliteit, wonen in eigen streek en integratie behoren ook tot de problemen van de rand."

"Tweede rand rond Brussel"

Het Vlaams parlementslid betreurt ook dat het Vlaamse Randfonds enkel bedoeld is voor de 19 gemeenten van de Vlaamse Rand. "Er is als het ware een tweede rand rond Brussel die dezelfde problemen kent als die 19 gemeenten, maar die geen aanspraak maakt op het Vlaamse Randfonds. Dat is heel jammer, zeker als er dan zoveel financiële middelen over zijn. Er is nog 17 miljoen euro te spenderen, op anderhalf jaar tijd voor het einde van deze legislatuur." Segers verwijt Weyts ook geen plan of visie te hebben om het resterende budget uit te geven.

Ik zal ervoor zorgen dat elke euro goed terecht komt

Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA)

Grote investeringen

"Ik wil echter gericht investeren. Ik ga ook voor grote investeringen die een echt verschil maken voor de grootste uitdagingen waar de Vlaamse Rand mee worstelt", klinkt het bij Weyts die minister van de Vlaamse Rand is. "We gaan bijvoorbeeld nog investeren in de scholen in de Vlaamse Rand die geconfronteerd worden met een grote instroom van anderstaligen. We gaan ook voor meer groen. Ik heb zelf voor deze extra fondsen gezorgd omdat de Rand het kan gebruiken en ik zal ervoor zorgen dat elke euro goed terecht komt", belooft de minister.

Meest gelezen