Pexel

Leen eens een telescoop... in de bibliotheek van Hamont-Achel

Binnenkort kan je in de bibliotheek van Hamont-Achel een telescoop uitlenen. Het idee komt uit de Verenigde Staten overgewaaid, daar bieden veel bibliotheken die service aan. Samen met de telescoop krijg je een sterrenkaart mee. 

In ons land is Hamont-Achel de eerste gemeente die met een uitleenbare bibtelescoop uitpakt. De plaatselijke bibliotheek werkt daarvoor samen met de sterrenkundevereniging Noorderkroon. Die haalde de mosterd voor dit project in de Verenigde Staten. Daar kan je al sinds 2008 in heel wat bibliotheken een telescoop ontlenen. Samen willen ze zoveel mogelijk inwoners van Hamont-Achel kennis laten maken met de fascinerende wereld van de sterrenkunde, zegt Ronald Beelen, de voorzitter van Noorderkroon. "Mensen kunnen zien of sterrenkunde iets voor hen is zonder kosten te moeten doen. En wie het interessant vindt, kan contact opnemen met onze vereniging. We hopen op die manier vooral de jeugd te kunnen bereiken".

Kaartje om je wegwijs te maken

Wie de telescoop uitleent - en dat kan voor twee weken - krijgt er een handige sterrenkaart bij, kwestie van niet te verdwalen in de onmetelijke ruimte. Op 21 april is Hamont-Achel helemaal in de ban van de sterrenhemel. De leentelescoop zal dan gelanceerd en voorgesteld worden. 's Avonds komt ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen een boeiende familielezing geven over de ruimtevaart.  

Meest gelezen