Russisch meisje maakt tekening over oorlog, haar vader krijgt twee jaar cel 

Een Russische man is veroordeeld tot twee jaar cel voor het in diskrediet brengen van het Russische leger, nadat zijn dochter een tekening had gemaakt over de oorlog in Oekraïne. Het meisje was eerder al bij haar vader weggehaald, omdat hij haar volgens de rechtbank "slecht opvoedde".

De dertienjarige Masja Moskaljova maakte in april vorig jaar een tekening over de oorlog in Oekraïne: aan de ene kant een Oekraïense vlag met de woorden "glorie aan Oekraïne". Naast de vlag staan een vrouw en kind. De vrouw steekt haar arm op, om bommen uit Rusland af te weren. Aan de andere kant ligt een Russische vlag, waarop staat "neen aan Poetin, neen aan de oorlog".

De school waar het meisje naartoe ging, belde de politie nadat ze de tekening gezien hadden. Die startte een onderzoek naar haar vader, Aleksej Moskaljov. Voor een post op sociale media waarin hij zich tegen de oorlog in Oekraïne uitsprak, kreeg de vader een boete van 32.000 roebel, nu zo'n 385 euro. Daarna werd ook een strafzaak tegen hem aangespannen, opnieuw vanwege een post op sociale media.

BEKIJK - Masja Moskaljova: "Er kwam politie naar ons appartement en toen werd papa meegenomen":

Videospeler inladen...

Sinds maart 2022 zijn er in Rusland een aantal nieuwe wetsartikels van kracht, waaronder je voor het verspreiden van "valse informatie" over het Russische leger boetes en celstraffen kan krijgen, tot 15 jaar. Door die wet is het in Rusland ook strafbaar om de oorlog als "oorlog" te omschrijven. De correcte benaming is volgens de overheid nog altijd "speciale militaire operatie".

De bepalingen maken het in Rusland zo goed als onmogelijk om nog te protesteren tegen het beleid van het Kremlin. Politieke oppositie en gewone mensen die uitspreken dat ze tegen de oorlog zijn, lopen het risico om mogelijk voor tientallen jaren in de gevangenis te belanden. Alle vrije media zijn monddood gemaakt.

Aleksej Moskaljov (54), tijdens zijn huisarrest in de Russische stad Jefremov.
AFP or licensors

Moskaljov, een alleenstaande vader, zat tot voor kort onder huisarrest. Zijn dochter was bij hem weggehaald en naar een kindertehuis gebracht, ze mochten geen contact met elkaar hebben. De vader mocht zijn huis ook niet verlaten toen de rechtbank besliste om zijn ouderlijke rechten voorlopig in te perken. Begin volgende maand start het proces en kan Moskaljov het hoederecht over zijn dochter definitief verliezen. 

De man is nu ook veroordeeld tot twee jaar cel, bij verstek. Moskaljov zou volgens de autoriteiten de voorbije nacht ontsnapt zijn uit zijn huisarrest. Zijn advocaat zegt dat hij hem gisteren voor het laatst gezien heeft. Zijn dochter Masja is sinds 1 maart niet meer gezien in het openbaar. Volgens de advocaat van haar vader is ze nu bij een pleeggezin ondergebracht, maar kan ze binnen de maand naar een weeshuis worden gestuurd.

Die advocaat zegt dat de zaak er enkel en alleen is gekomen om politieke redenen. "Het gezin kreeg pas problemen, nadat het meisje de tekening had gemaakt", vertelde hij aan een reporter van BBC.

Meest gelezen