De Nederlandse premier Rutte
ANP / REMKO DE WAAL

Nederlandse premier Rutte na crisisoverleg: "Politiek is er nu niet voor iedereen"

De Nederlandse regering gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag, "want de politiek is er nu niet voor iedereen". De coalitiepartijen verloren flink bij de Provinciale Statenverkiezingen, nieuwkomer de BoerBurgerBeweging (BBB) boekte een historische overwinning in alle provincies.

Het vormt de aanleiding voor het kabinet om naar grote lopende dossiers te kijken, zoals de inwoners van Groningen die door de aardgaswinning zijn gedupeerd, de afhandeling van het toeslagenschandaal en de stikstofcrisis. Hierover wordt naar verwachting vrijdag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.

"Uiteraard kan je nooit de perfecte analyse maken", erkende Rutte na afloop van het overleg. Toch denkt het kabinet een beeld te hebben over welk signaal de kiezer heeft afgegeven. Zo is een belangrijke vraag die het kabinet zichzelf nu stelt: "is de politiek er wel voor iedereen in Nederland?"

De populariteit van de BBB wordt ook als uiting van onbehagen gezien. Recente rapporten wijzen bovendien uit dat er sprake is van regionale ongelijkheid in Nederland. Waar op het platteland problemen zijn met verdwijnende buslijnen en lange aanrijtijden van ziekenwagens. Ook in grote steden zijn problemen, bijvoorbeeld door de dure huizen.

Het crisisberaad, dat door de kopstukken zelf overigens niet zo werd genoemd, duurde bijna vier uur. Rutte, de drie vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten en hun 'secondanten' begonnen iets na 19 uur aan hun overleg. Het overleg betekent niet dat het coalitieakkoord wordt opengebroken, zei Rutte nog na afloop. Het was volgens hem een "fundamentelere" discussie, ook omdat het onbehagen in de samenleving al veel langer speelt.

Premier Rutte spreekt na het crisisoverleg de pers toe
ANP / REMKO DE WAAL

Meest gelezen