radio 2

Stad Antwerpen bouwt nieuwe school voor buitengewoon onderwijs op Luchtbal: "Wachtlijst blijft nog lang"

In de wijk Luchtbal in Antwerpen is het startschot gegeven voor de bouw van een nieuwe school voor buitengewoon onderwijs. Er zal plaats zijn voor 214 leerlingen met speciale noden. Omdat de school in september al opengaat, wordt er met modulaire units gewerkt. Ondanks de bouw van de school, blijven de wachtlijsten voor plaatsen in het buitengewoon onderwijs lang.

In aanwezigheid van Vlaams Minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en Antwerps schepen voor onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) is de eerste spadesteek gegeven voor de bouw van een nieuwe school voor buitengewoon onderwijs in Antwerpen.

In Antwerpen is er, net zoals in de rest van Vlaanderen, een groot tekort aan plaatsen in het buitengewoon onderwijs. In Antwerpen alleen al, staan er 441 kinderen op de wachtlijst. "In deze school zal plaats zijn voor 214 leerlingen, zowel van het basis- als het secundair buitengewoon onderwijs", zegt schepen Beels. "Maar dat neemt niet weg dat er in Antwerpen nog altijd een lange wachtlijst is van kinderen die nog geen plekje hebben gevonden."

De bouw van de school kost 16 miljoen euro. De stad Antwerpen investeert meer dan 4 miljoen euro, het stedelijk net 2,6 miljoen euro, de rest is voor rekening van de Vlaamse overheid.

In deze school zal plaats zijn voor 214 leerlingen, maar dat neemt niet weg dat er in Antwerpen nog altijd een lange wachtlijst is

Antwerps schepen voor Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit)

De school opent op 1 september van dit jaar al de deuren en is bedoeld voor kinderen met een mentale beperking of een autismespectrumstoornis. "Het is kort dag, maar we hopen dat de school tegen dan klaar is", zegt Beels. "Daarom werken we met modulaire units, die van alle comfort voorzien zijn. Het is een tijdelijke oplossing, op termijn zullen de kinderen naar een vaste stek verhuizen."

"Het buitengewoon onderwijs kampt al jaren met een structureel tekort", zegt Beels nog. "We proberen de wachtlijsten weg te werken, dus iedere plek telt. Naar de ouders, de leerlingen en de samenleving toe, is de bouw van deze school een positief signaal."

Intussen laat Vlaams Minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weten dat er de afgelopen 3 jaar in heel Vlaanderen 5.000 extra plaatsen zijn gecreëerd. "Er is meer dan 15 procent bijgekomen, maar het is nog altijd niet voldoende".

"Er is een enorme toename van kinderen die nood hebben aan een plekje in het buitengewoon onderwijs. Je kan je daar vragen bij stellen, maar het is wat het is. Een kind in het buitengewoon onderwijs kost ook bijna 3 keer meer dan een kind dat les volgt in een reguliere school. Op termijn komen er nog 1.100 plaatsen bij voor heel Vlaanderen. Daarvoor is 40 miljoen euro uitgetrokken", zegt Weyts.

Kinderen die geen plekje hebben gevonden in het buitengewoon onderwijs, zitten op een gewone school of blijven gewoon thuis. 

Meest gelezen