Vooruit-oppositie in Sint-Truiden dient klacht in tegen meerderheid: voor achterhouden belangrijke informatie en onwettig afvoeren van een agendapunt

In Sint-Truiden is er opnieuw politieke heibel en dient de Vooruit-oppositie twee klachten in tegen de meerderheid. Deze keer gaat het om het achterhouden van belangrijke informatie over investeringen in Droneport en over het onwettig afvoeren van een agendapunt op de gemeenteraad. 

Opnieuw is er discussie tussen de Truiense meerderheid en de oppositie. Deze keer gaat het over 1,7 miljoen euro die de stad in Droneport had willen investeren. Dat gebeurt volgens de Vooruit-oppositie achter de rug van de gemeenteraad om en daarom dient ze daarover een klacht in. Droneport is de site in Brustem, in Sint-Truiden, met onder meer kenniscentra en start-ups voor de bemande en onbemande luchtvaart. 

"Schepen van Financiën Jo Francois (N-VA) en gemeenteraadslid Veerle Heeren (CD&V), die allebei in de Raad van Bestuur van Droneport zitten, wilden dat er vanuit de stadkas een extra investering kwam van 1,7 miljoen euro", vertelt Gert Stas van oppositiepartij Vooruit. "En dat terwijl Sint-Truiden één van de Limburgse gemeenten is met de hoogste schuld. Daar kunnen wij natuurlijk niet achter staan."

"Dit had trouwens ook eerst moeten goedgekeurd worden binnen Agost, het autonoom gemeentebedrijf voor de ontwikkeling van Sint-Truiden", gaat Stas verder, "maar ook binnen de meerderheid is er over deze investering duidelijk geen eensgezindheid, want het punt werd uiteindelijk afgevoerd."

Agendapunt onwettig afgevoerd

"Intussen had ik het punt wel laten toevoegen aan de agenda van de gemeenteraad om het daar te bespreken", zegt Stas nog. "Maar Bert Stippelmans (CD&V), de voorzitter van de gemeenteraad heeft het punt, tegen het gemeentedecreet in, van de agenda gehaald."

Het is een aanfluiting van de democratie dat de gemeenteraadsvoorzitter de wet overtreedt om zijn coalitiepartners ter wille te zijn

"Volgens mij wist Stippelmans dat het onwettig was wat hij deed en dat er een klacht ging komen", gaat Stas verder, "maar wilde hij zijn coalitiepartners ter wille zijn om tijd te rekken zodat ze tot een nieuw vergelijk konden komen. Het is een aanfluiting van de democratie dat de gemeenteraadsvoorzitter partijdig is en de wet overtreedt in het belang van zijn coalitiepartners. Daarom dienen wij ook daarover een klacht in."

Gemeenteraadslid Veerle Heeren wilde niet reageren en schepen Jo Francois was afwezig op de gemeenteraad.

 

Meest gelezen