Dodelijke steekpartij bij islamitisch centrum
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Dodelijke steekpartij in Lissabon was geen terroristische aanslag  

De dodelijke steekpartij in de Portugese hoofdstad Lissabon gisteren was geen terroristische aanslag. Dat heeft de politie gemeld. Een Afghaanse man stak er met een groot mes twee Portugese vrouwen dood in een islamitisch centrum. Er vielen ook een aantal gewonden. 

Het motief van de man die gisteren in de Portugese hoofdstad Lissabon een dodelijke steekpartij veroorzaakte, is nog niet duidelijk. De politie denkt aan een "mentale crisis", maar laat nog een psychiatrisch onderzoek doen naar de dader. Een terroristische aanslag sluiten ze uit. 

Volgens getuigen nam de Afghaanse man deel aan een taalcursus in het centrum, maar na een kort telefoongesprek veranderde zijn gedrag plotseling. Hij viel de leraar van de cursus aan en stak twee medewerkers van het centrum dood. Toen de politie arriveerde, schoten ze de dader in het been omdat hij zijn mes niet wilde laten vallen.

De politie heeft intussen de tocht van de Afghaan doorheen Europa in kaart gebracht. Hij kwam Europa binnen als vluchteling in Griekenland, waar zijn vrouw omkwam bij een brand. In 2021 arriveerde hij in Portugal. Hij was van plan om een van de komende dagen door te reizen naar Duitsland.

Dodelijke steekpartij bij islamitisch centrum
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Ismaili Centrum

Het Ismaili Centrum in Lissabon, waar de dodelijke steekpartij plaatsvond, opende in 1998 de deuren. Het is het wereldhoofdkwartier van het ismaïlisme en doet dienst als gebedsplaats, maar er vinden ook bijeenkomsten plaats.

Het Ismaili Centrum is een symbolische markering van de aanwezigheid van aanhangers van het ismaïlisme, een stroming binnen het sjiisme, wat dan weer een stroming is binnen de islam. Het ismaïlisme telt ongeveer 15 miljoen aanhangers in ongeveer 30 landen en ongeveer 7.000 aanhangers in Portugal. 

Dodelijke steekpartij bij islamitisch centrum
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen