Rouwende mensen aan de school in Nashville
2023 Getty Images

Schutter Nashville kocht legaal 7 wapens en werd behandeld voor "emotionele stoornis", zegt politie

Tijdens een nieuwe persconferentie heeft het hoofd van de politie in Nashville verklaard dat Audrey Hale behandeld werd voor een "emotionele stoornis". Ze had de voorbije maanden minstens zeven wapens gekocht, waarvan ze er gisteren drie gebruikte tijdens de schietpartij op de christelijke school. Daarbij kwamen drie kinderen en drie volwassenen om het leven. Hale werd gedood door de politie.

Tijdens een korte persconferentie gaf de politie van Nashville een update over het onderzoek, na het drama dat gisteren het leven kostte aan drie leerlingen van negen en drie volwassenen, onder wie de schooldirectrice.  

De politie wilde op de eerste plaats het gerucht ontkrachten dat de slachtoffers specifiek uitgekozen werden door de schutter Audrey Hale. "Er waren geen specifieke individuen die ze wou doden. De slachtoffers zijn toevallig. Het was de school zelf die het doelwit was."

Uit het onderzoek blijkt dat Hale de voorbije maanden en jaren zeker zeven verschillende vuurwapens had verzameld, die ze gekocht had in vijf verschillende wapenwinkels. "Dat gebeurde op een volstrekt legale wijze", aldus politiechef John Drake. 

Uit de ondervraging van haar ouders blijkt dat de schutter in behandeling was voor een "emotionele stoornis". Ze meenden dat ze geen wapens in bezit mocht hebben en verkeerden in de overtuiging dat hun dochter de wapens weer had verkocht. Blijkbaar was dat niet het geval en had ze de wapens in het huis verstopt. Gisterochtend verliet ze de ouderlijke woning met een grote rode zak, maar de ouders hebben niet gevraagd wat er precies in de zak zat. 

"Audrey Hale stond helemaal niet op onze radar", zegt politiechef Drake. "Hadden we geweten dat ze vuurwapens bezat én een emotionele stoornis had, dan hadden we die wapens zeker afgepakt."  

Over een motief is nog steeds niets bekend. De 28-jarige Audrey Hale had een manifest nagelaten waarin ze ook andere mogelijke locaties voor een schietpartij beschreven had. De FBI is nog bezig met het manifest te ontleden, klinkt het. 

Een van de aanwezige journalisten vroeg aan de politiechef of de politiediensten wel snel genoeg ter plaatse waren. Volgens Drake duurde het precies 11 minuten dat de politie ter plaatse was nadat het telefoontje was binnengekomen in de noodcentrale. "Uiteraard willen we het steeds beter doen, maar het verkeer zat ook vast", aldus Drake.

De politie verspreidde een foto van een van de wapens
AFP or licensors

Discussie over trans personen in VS

Het feit dat Audrey Hale zich identificeerde als transgender, leidt tot discussie in de VS. In de uren na de schietpartij, hebben verschillende conservatieve stemmen verklaard dat het bloedbad te wijten zou geweest zijn aan de genderidentiteit van de verdachte.

"Transgender moordenaar mikt op christelijke school", stond te lezen op de cover van de New York Post, die eigendom is van Rupert Murdoch. Op Twitter was even de hashtag #TransTerrorisme trending.

De discussie rond trans personen laait de jongste tijd hoog op in de VS. Zo proberen conservatieve Republikeinen in het hele land transliteratuur uit schoolbibliotheken te verbannen. Er worden ook wetten gestemd die genderbevestigende zorg voor trans jongeren verbiedt. Dat een transgender schutter nu een bloedbad heeft verricht op een christelijke school doet veel conservatieven steigeren.

BEKIJK - Schutter Nashville baant zich weg door basisschool:

Videospeler inladen...

Meest gelezen