Familie van slachtoffers treuren na de schietpartij in Nashville
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Schietpartijen zijn nationale plaag in de VS: dit jaar alleen al staat de teller op 130

Dit jaar vonden er al meer dan 130 schietpartijen plaats in de Verenigde Staten. Nochtans is het jaar slechts 3 maanden jong. "In de Verenigde Staten zijn er veel problemen met mentale gezondheid", legt VS-correspondent Björn Soenens uit. "Mensen zijn gefrustreerd en met al die wapens... Dat leidt tot een bloedbad."

Al 133 schietpartijen, of mass shootings zoals ze dat in de VS noemen, in slechts 3 maanden tijd. 12 keer was een school het doelwit. Dat zijn duizelingwekkend hoge cijfers. In 2023 alleen al kwamen 141 mensen om bij zulke schietpartijen en raakten 265 mensen gewond. 

Als die tendens zich voortzet, dan wordt 2023 het bloedigste jaar tot nu toe in de Verenigde Staten. De schietpartij in de school in Nashville was bij de bloedigste schietpartijen van dit jaar én een van de slechts vijf schietincidenten met een vrouwelijke schutter.

Vanaf wanneer spreken we van een mass shooting?

Er is geen algemene definitie van een mass shooting. Over het algemeen spreekt men van zo'n incident als er minstens 4 personen, exclusief de schutter, op eenzelfde locatie betrokken zijn in het incident. Cijfers kunnen afwijken naargelang de interpretatie van zo'n schietpartij. 

Mass shootings zijn een ernstig probleem in de Verenigde Staten. Het aantal schietincidenten lijkt in de afgelopen decennia zelfs toe te nemen. "Er zijn erg veel mensen gefrustreerd", legt Björn Soenens uit. "En veel mensen hebben problemen met mentale gezondheid. Als mensen wraak willen nemen in de VS, dan grijpen ze naar wapens. In andere landen heb je in zo'n geval een bloedneus, in de VS krijg je een bloedbad."

GRAFIEK - Een overzicht van het aantal schietpartijen per jaar tot de maand maart:

Veel afwijkingen bij de daders

Toch merkt Soenens dit jaar verschillen op met andere jaren. "Normaal gezien zijn de meeste schutters jonge mannen. Dit jaar zien we echter allemaal afwijkingen. Denk maar aan California. De eerste twee grote shootings van dit jaar vonden in die Amerikaanse staat plaats. Telkens bleek de dader een 65-plusser."

In de nacht van 21 op 22 februari doodde een 72-jarige man 12 mensen in een dansstudio in Monterey Park, California, tijdens Chinees Nieuwjaar. 11 mensen raakten bij die schietpartij ook gewond. Het was de dodelijkste schietpartij van dit jaar. De dader was de tweede oudste schutter in de geschiedenis. 

De op een na dodelijkste schietpartij vond ook in California plaats, slechts enkele uren na de mass shooting nabij Monterey Park. Op twee landbouwbedrijven opende Chunli Zhao (66), die woonde en werkte op één van de boerderijen, het vuur op de andere medewerkers. Zeven mensen kwamen om, een persoon werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. 

Het aandeel van de schietpartijen in scholen is relatief klein. Van de 129 shootings dit jaar, vonden er 12 plaats in scholen. 6 studenten kwamen daarbij om. In de Verenigde Staten zijn er meer mass shootings op andere locaties, zoals openbare ruimtes, bedrijven en religieuze instellingen. Toch hebben schietpartijen op scholen geleid tot een toenemend besef van de noodzaak van veiligheidsmaatregelen en preventieve programma's op scholen. De verhalen van schietpartijen in scholen bereiken vaak de media. 

De oplossing?

Na de zoveelste schietpartij gaan opnieuw heel wat stemmen op voor een verstrenging van de Amerikaanse wapenwet. "Maar het is niet zeker of dat wel nog kan helpen", meent Soenens. "In de Verenigde Staten circuleren nu bijna 400 miljoen wapens voor de 331 miljoen inwoners. Dat zijn er heel erg veel. Je kunt ze wel verbieden, maar ze zijn er nu eenmaal. Die wapens zullen in omloop blijven."

BEKIJK - Een omstaander reageert verontwaardigd: "Zijn jullie het niet beu hierover verslag uit te brengen?" ("Het journaal 28/03/2023):

Videospeler inladen...

Meest gelezen