Amaury Miller/Belga

"Coming for a messy night?" Amsterdam is Britse overlasttoeristen beu en ontmoedigt ze met "Stay away"-filmpjes

Amsterdam heeft online filmpjes gelanceerd om toeristen die overlast veroorzaken, te ontmoedigen. De populaire Nederlandse hoofdstad richt zich in eerste instantie tot losbandige Britse mannen tussen 18 en 35 jaar. De "Stay away"-campagne laat de gevolgen zien van overlast en overmatig alcohol- en drugsgebruik: een boete, strafblad, ziekenhuisopname en gezondheidsschade. 

Een best opmerkelijke campagne: waar steden net zo veel mogelijk toeristen willen aantrekken, ziet Amsterdam Britse mannen liever niet komen. De Nederlandse hoofdstad is de overlast hartgrondig beu. "In de loop van 2023 komen er in de ontradingscampagne ook mogelijk overlastgevende bezoekers uit Nederland en andere EU-landen bij", verduidelijkt de site van de gemeente.

BEKIJK - De video staat op de website van de Stad Amsterdam:

Videospeler inladen...

De video's verschijnen wanneer bepaalde zoektermen worden ingegeven, zoals stag party (vrijgezellenfeest, red.) Amsterdam, cheap hotel Amsterdam en pub crawl (kroegentocht, red.) Amsterdam. 

"Amsterdam is een wereldstad en daar hoort drukte en levendigheid bij, maar om onze stad leefbaar te houden, kiezen we nu voor begrenzing in plaats van onverantwoorde groei", legt de gemeente uit. De campagne is een van de vele maatregelen die Amsterdam treft. Dit voorjaar worden de sluitingstijden aangescherpt, komt er een blowverbod en een beperkte alcoholverkoop in bepaalde gebieden.

Tegelijkertijd start de campagne How to Amsterdam, voor bezoekers die er al zijn. Via sociale media, tv-schermen in hotels en waarschuwingsborden worden ze geïnformeerd over onder meer het verbod op wildplassen en de aankoop van drugs op straat. Jaarlijks bezoeken 20 miljoen toeristen Amsterdam, onder hen zo'n 1 miljoen Britten.

Belga Images

Meest gelezen