Radio2 Limburg

Uitstel van herkeuring moet lange wachttijden in keuringscentra verminderen

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) gaat maatregelen nemen om de lange wachttijden bij de Vlaamse autokeuringscentra te verkorten. Zo zullen auto's met kleine gebreken die geen impact hebben op de verkeersveiligheid na een eerste keuring niet meteen opnieuw gekeurd moeten worden. Daarnaast wil minister Peeters ook verder werk maken om bepaalde herkeuringen bij de garagist te laten gebeuren en komt er meer controle en toezicht op de keuringen zelf.

Veel gebreken die nu aanleiding geven tot een herkeuring, zullen binnenkort pas na een jaar opnieuw moeten worden gecontroleerd. Dat zei minister Peeters vanmiddag in het Vlaams Parlement na een vraag van Wim Verheyden (Vlaams Belang).

Bij de keuringscentra komt de jongste maanden het ene probleem na het andere boven water. Na financiële malversaties enkele weken geleden, bleek er deze week sprake van ellenlange wachtrijen, tot wel zes uur. "Ik ben het reilen en zeilen bij onze keuringscentra even beu als u", zei Peeters tegen Verheyden. Ze heeft daarom maandag een spoedoverleg met sectororganisatie GOCA.

Na de paasvakantie vertrekt er een instructie naar de keuringscentra om automobilisten voortaan een jaar de tijd te geven om zich opnieuw aan te bieden voor een groot deel van de gebreken die aanleiding geven tot herkeuring. Het gaat om zaken die de verkeersveiligheid niet rechtstreeks in gevaar brengen, zoals de afstemming van de lichten, versleten ruitenwissers of een te hoge emissie. "Want ik begin de indruk te krijgen dat de werking van de keuringscentra stilaan op een verdienmodel gebaseerd is", zei de minister.

Marino Keulen van Open VLD brak opnieuw een lans om herkeuringen te laten uitvoeren door erkende garagisten. "Meer capaciteit is in het voordeel van de verkeersveiligheid en de automobilist", zei hij. "Dit is chaos en dat verdienen de mensen niet", besloot Verheyden. "Ik vrees dat u en ik, als we binnenkort onze auto willen laten keuren, nog wel even in de wachtrij zullen staan."

Meest gelezen