Pink Floyd op 1 in De Tijdloze Album 500 met "Dark side of the moon" 

Na "De Tijdloze 100", de legendarische eindejaarslijst met de beste songs aller tijden, stelde digitale radiozender "De Tijdloze" de voorbije week voor het eerst een lijst samen met de 500 beste albums aller tijden, gekozen door de luisteraars die massaal hun top 5 instuurden. De albumklassieker "Dark side of the moon" van Pink Floyd haalde het van 499 andere markante langspelers uit ongeveer 70 jaar pop- en rockgeschiedenis.

1. Dark side of the moon (1973)
Pink Floyd

Pink Floyd's definitieve doorbraak bij het grote publiek mocht deze week exact 50 kaarsjes uitblazen en is een van de meest verkochte platen ooit. De donkere thema’s op hun toen al achtste studio-album zullen altijd actueel en universeel blijven: geld, oorlog, mentale instabiliteit, de dood, …  

Bassist Roger Waters componeerde de meeste songs op het meesterwerk uit 1973. De iconische prisma op de cover werd mee ontworpen door de illustere Britse kunstenaar Storm Thorgerson. Dit jaar treedt Roger Waters wellicht voor het laatst op in ons land, de afscheidstournee "This is not a drill" brengt Waters op 14 mei naar het Sportpaleis in Antwerpen.

BEKIJK - Het onconventionele "Money", opener van de B-kant op het conceptalbum, werd een van de grootste hits van Pink Floyd:

De albums die de top 5 verder aanvullen, zijn anders ook niet van de minsten.

2. Rumours (1977)
Fleetwood Mac

Op 4 februari 1977 liet Fleetwood Mac hun elfde album "Rumours" los op de wereld. Het album was hét break-upalbum van 1977. Letterlijk, want de liefdesperikelen van de bandleden waren op dat moment bijna soapwaardig. 

46 jaar later heeft het album nog altijd veel fans. Die revival van Fleetwood Mac is al enkele jaren aan de gang. Kleppers op het album als "You can go your own way", "Don't stop" en "Dreams" werden niet alleen gecomponeerd in uiterst turbulente liefdesomstandigheden, ook het drugsgebruik van de band was toen legendarisch. Het nummer "The Chain" uit dit album prijkt trouwens op nummer 1 van De Tijdloze 100, als beste song aller tijden.

3. Ten (1991)
Pearl Jam

De jaren 90 waren een vruchtbaar jaar, volgens de luisteraars van De Tijdloze. Maar liefst 121 albums uit dat decennium haalden de lijst, met op de derde plaats "Ten" van de Amerikaanse band Pearl Jam. Iconische pareltjes als "Even Flow", "Black", "Jeremy" en het onverwoestbare "Alive" maakten van Eddie Vedder en de zijnen ultieme nineties rockgoden.

4. Nevermind (1991)
Nirvana

In hetzelfde jaar als "Ten" verscheen ook "Nevermind", het betekende de grote doorbraak van Nirvana. De betreurde Kurt Cobain schreeuwde zijn donkerste gedachten uit in hits als "Smells Like Teen Spirit", "In Bloom", "Come as You Are" en "Lithium". De songs werden dé soundtrack van een hele grungende generatie. 

5. OK Computer (1997)
Radiohead

Er zit een lijn in de top 5 want ook deze monsterklassieker is niet om meteen vrolijk van te worden. Zanger Thom Yorke versus zijn diepste angsten, de leegte en de vervreemding van het Westerse bestaan. Door de complexe songs met veel tempo- en sfeerwisselingen en de thema's wordt dit album door muziekliefhebbers wel eens vergeleken met "Dark side of the moon", de absolute nummer 1 uit deze albumlijst.

Tijdloze Album 500-weetjes  

  • Publiekslieveling David Bowie verdeelt zijn stemmen over 8 albums in de lijst. Ook zijn 25ste en laatste plaat, het beklijvende "Blackstar", staat er in.
  • The Beatles, U2, The Cure, Nick Cave & The Bad Seeds kregen elk 6 plaatsen toebedeeld in de Album Top 500
  • Er staan 36 Belgische platen in de top. "The Ideal Crash" van dEUS heeft de hoogste Belgische notering op 55. dEUS is met 4 langspelers ook de populairste Belgische band
  • Het oudste album is het titelloze debuut van Elvis Presley uit 1956. Het staat op 352
  • Het meest recente album is Belgisch: "Fever" van Balthazar (2019) staat op 231
  • 121 plaatsen van de 500 worden ingenomen door albums uit de jaren 90. Het populairste decennium van de hele top.  
  • Volgens de stemmers zijn de absolute grand cru-jaren 1994 (21 albums), 1977 (18 albums) en 1979 (16 albums)
  • Er staan ook 11 live albums in de lijst. Hoogst genoteerd: "Stop Making Sense" van Talking Heads op 48. 

Meest gelezen