Build for Water

Groeiend verzet tegen plannen zwemvijver in Neerpede

In Anderlecht is er protest tegen het plan om van de vijver in het Park van Neerpede een publieke zwemvijver te maken. Volgens het burgercollectief 'Bezwaar Neerpede' zou dat schade toebrengen aan de biodiversiteit in het park. Het openbaar onderzoek voor de heraanleg van het park van Neerpede in Anderlecht is deze maand gestart.

Volgens de plannen van het gewest zal de 'Middenvijver' in het Park worden omgevormd tot een natuurlijke zwemvijver ter grootte van vier olympische zwembaden. Het burgercollectief 'Bezwaar Neerpede' wil zich verzetten tegen de transformatie van dit natuurgebied in een "recreatiegebied dat schadelijk is voor de fauna, de flora en de rust." Dat schrijven ze in een persbericht. Het burgercollectief startte vorig jaar een petitie tegen de zwemvijver die al meer dan 5.800 handtekeningen zou hebben opgeleverd.

"Een recreatieve activiteit met 225 baders tegelijk zal te veel mensen aantrekken in een bestaande groene ruimte die rijk is aan biodiversiteit", klinkt het bij de beweging. "Denken dat het zwembad en de overbevolking van het park geen schadelijke gevolgen zullen hebben voor de biodiversiteit is de kop in het zand steken, de werking van de ecosystemen ontkennen en het risico lopen de natuur te vernietigen voor een paar recreatieve activiteiten."

Leefmilieu Brussel houdt op 31 maart een informatievergadering in het RSCA Rugby Clubhouse. Daar wordt dan met buurtbewoners in gesprek gegaan.

Meest gelezen