Koning Charles en Camilla komen aan in Berlijn voor driedaags staatsbezoek in Duitsland

De Britse koning Charles en koningin-gemalin Camilla zijn aangekomen in Berlijn voor een driedaags staatsbezoek aan Duitsland. Het is het eerste officiële staatsbezoek voor Charles sinds hij koning werd. 

Het koningspaar is vanmiddag op het tarmac in Berlijn met alle égards ontvangen. Voor ze de vliegtuigtrap afgingen, klonken eerst eenentwintig saluutschoten en vlogen twee gevechtsvliegtuigen over. 

BEKIJK - Charles en Camilla komen aan in Berlijn:

Videospeler inladen...

Van daar ging het naar de Brandenburger Tor voor een militaire verwelkoming. Ook dat is een primeur: geen enkel ander staatshoofd werd ooit op die iconische plaats welkom geheten. Normaal gezien gebeurt dat bij de ambtswoning van de president.

Zo'n 1.500 toeschouwers konden de korte ceremonie meevolgen op het plein. Bij het uitstappen kregen Charles en Camilla dan ook een enthousiast applaus. Nadat een muziekkapel de Britse en Duitse hymnes bracht, nam het koningspaar ook even tijd om de royaltyfans te begroeten.

Koning Charles begroet toeschouwers.

Het bezoek aan Duitsland duurt drie dagen. Koning Charles zal onder meer een forum over duurzaamheid bijwonen. Daar zal hij spreken met de Duitse ministers van Buitenlandse Zaken en Economie, allebei van de groene partij. Later zal hij ook samen met de Duitse president Frank-Walter Steinmeier Oekraïense vluchtelingen ontmoeten en zal hij de Duitse bondskanselier Olaf Scholz spreken.

Morgen zal Charles ook het Duitse parlement toespreken, hij is de eerste monarch die dat mag doen. Zijn moeder, koningin Elizabeth II, werd dat bij een eerder staatsbezoek in 1992 niet toegelaten. Het Duitse weekblad Der Spiegel kwam deze week met archiefdocumenten op de proppen, waaruit moet blijken dat het toenmalig kanselier Helmut Kohl zelf was die er een probleem mee had dat de Britse koningin voor het parlement zou spreken. De Britten hadden namelijk een paar jaar daarvoor dwarsgelegen om Duitsland opnieuw te verenigen.

Mogelijk zal Charles tijdens zijn speech ook een woordje Duits spreken: hij is de taal machtig, want hij heeft zowel aan moeders- als vaderskant Duitse wortels. 

Over het staatsbezoek van 1992 schrijft Der Spiegel ook nog dat de koningin, een grote liefhebber van paarden, twee dure exemplaren zou gevraagd én gekregen hebben. De dieren kostten samen omgerekend 60.000 euro.

De koninklijke familie als instrument

Het laatste bezoek van koningin Elizabeth II dateert van 2015. De onderhandelingen over de brexit waren toen volop aan de gang. Dit bezoek van Charles en Camilla moet dan ook helpen om de plooien tussen het VK en de rest van Europa weer glad te strijken. In een toespraak bij zijn ambtswoning noemde Steinmeier het bezoek van Charles dan ook een "belangrijk teken" in de relatie tussen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. "We beginnen vandaag een nieuw hoofdstuk", zei hij.

Charles en Camilla poseren samen met Frank-Walter Steinmeier en zijn echtgenote, Elke Büdenbender.

Normaal gezien zou het Britse koningspaar eerst naar Frankrijk gereisd zijn, maar door de aanhoudende protesten tegen de pensioenhervorming werd dat bezoek uitgesteld. Mogelijk zouden Charles en Camilla wel nog deze zomer worden ontvangen door de Franse president Emmanuel Macron.

Dat het paar niet meteen tot in Frankrijk zal raken, is een tegenvaller voor de Britse regering. Premier Rishi Sunak was niet zo lang geleden zelf wel in Parijs, waar hij ook samen met de Franse president Macron een nieuwe start in de relaties tussen beide landen aankondigde. De Britse koninklijke familie, met al haar perikelen, maar ook grote populariteit, is al decennialang een vehikel voor de ambities van Downing Street. Dat is ook met een nieuwe koning niet anders.

Meest gelezen