(c) Quilisma.be

Oudenaarde breidt muziekcheques uit: "Wegens succes kan het nu ook voor koren, harmonieën en fanfares, klassiek en jazz"

Sinds 2018 kunnen organisatoren van pop- en rockoptredens een cheque van 125 euro krijgen van de stad, als ze artiesten uit Oudenaarde boeken. Het systeem heeft succes, zegt de stad, waardoor eigen talent meer kansen krijgt. Daarom breidt Oudenaarde de muziekcheques nu uit naar andere genres. "Wie zo'n cheque wil, moet wel artiesten boeken van op een specifieke lijst, maar die is zeker niet beperkend", zo luidt het bij de stad. 

Oudenaarde voerde het systeem met de muziekcheques vijf jaar geleden in, zodat lokale artiesten meer kansen zouden krijgen. "Het werkt wel degelijk", zegt schepen voor Cultuur Stefaan Vercamer (CD&V). "Tijdens de coronacrisis was het voor alle artiesten moeilijk om te overleven. Maar eens alles weer stilaan op gang kwam, kregen vooral plaatselijke talenten niet zo snel opnieuw een kans om op een podium te raken. Daarom hebben we de muziekcheques uitgebreid naar fanfares en harmonieën, koren, klassieke muziek en jazz. Zie het als een cultuurtoelage die een organisator kan gebruiken om lokale artiesten te vergoeden. Die artiesten vinden ze op een lijst bij onze cultuurdienst." 

"Op de lijst staan lokale artiesten, verder is er geen beperking"

Iedereen kan vragen om op die lijst te raken. "Het enige wat we controleren is of er wel degelijk een band is met Oudenaarde", legt Vercamer uit. "Ook bekijken we in welk genre de artiesten zitten, zodat organisatoren hun keuze kunnen filteren. Verder is er zeker geen beperking. De cultuurdienst geeft die lijst door aan het schepencollege, maar dat keurt alleen veranderingen goed. Wij gaan nooit iemand voortrekken of benadelen. Die lijst is echt wel lang, en we breiden ze regelmatig uit", verzekert Vercamer. "Het werkt echt wel, hoe meer steden en gemeenten zo'n muziekcheque gebruiken, hoe beter!"

Professionele muzikanten of artiesten met een professioneel management zet Oudenaarde niet op de lijst, omdat ze vooral starters een duwtje in de rug wil geven. En ook optredens op privéfeestjes komen niet in aanmerking

Meest gelezen