Paus Franciscus gisteren op het Sint-Pietersplein
Alessia Giuliani / CPP

Paus Franciscus (86) stelt het goed en hervat zijn werk vanuit het ziekenhuis 

Paus Franciscus (86) is aan de beterhand en heeft zijn werk hervat vanuit het ziekenhuis. Dat meldt het Vaticaan. Gisteren werd de paus opgenomen in het ziekenhuis, zijn dokters melden vandaag dat hij bronchitis heeft. Hij heeft daarvoor antibiotica gekregen en mag mogelijk een van de komende dagen naar huis.

De leider van de Rooms-Katholieke Kerk stelt het goed, meldde het Vaticaan vanmorgen. Gisteren werd de paus in het Gemilli ziekenhuis in Rome opgenomen met een infectie aan de luchtwegen. 

Vanavond hebben zijn artsen bekendgemaakt dat Franciscus bronchitis heeft, dat is een ontsteking in de buisjes van de longen. De paus heeft daarvoor antibiotica gekregen via een infuus (baxter). Zijn gezondheidstoestand is daardoor duidelijk verbeterd, mogelijk mag hij de komende dagen het ziekenhuis verlaten.

Vanmorgen is de paus wel al terug aan het werk gegaan, zei de woordvoerder van het Vaticaan: "Na het ontbijt heeft hij wat kranten gelezen en zijn werk hervat." 

BEKIJK - "Ik ben bezorgd en bedroefd", zegt een gelovige aan het ziekenhuis:

Videospeler inladen...

De paus zal zeker tot vrijdag niet in het openbaar verschijnen. "Paus Franciscus is geraakt door de vele steunbetuigingen die hij heeft gekregen en wil iedereen die hem steunt en voor hem bidt bedanken", klinkt het wel in een persmededeling.

Tot kort voor zijn opname in het ziekenhuis leek er geen vuiltje aan de lucht. Toen had de Franciscus nog deelgenomen aan de wekelijkse publieke audiëntie op het Sint-Pietersplein. Daarbij leek hij te lachen en groette hij gelovigen vanuit zijn pausmobiel. Enkele uren later werd hij opgenomen in het ziekenhuis.

De paus groet gelovigen vanuit de pausmobiel, gisteren voor zijn opname
Alessia Giuliani / CPP

Het is afwachten hoe snel de paus kan herstellen, want er staat normaal gesproken een erg drukke week voor de deur. Komende zondag is het Palmzondag en begint de Goede Week. De week voor Pasen is een drukke periode waarin de paus normaal gezien verschillende vieringen voorgaat. Het is nog niet duidelijk of de paus die vieringen zal kunnen leiden.

Denkt niet aan aftreden

Paus Franciscus staat al tien jaar aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk, maar sukkelt de laatste tijd steeds meer met zijn gezondheid. Sinds halfweg vorig jaar beweegt hij zich deels voort in een rolstoel door chronische kniepijn. Enkele jaren geleden onderging hij een zware operatie aan zijn dikke darm.

Ook reizen wordt door gezondheidsproblemen steeds moeilijker. Zo moest hij om gezondheidsredenen vorig jaar nog verschillende geplande bezoeken annuleren.

Toch heeft hij recent nog laten weten dat hij niet denkt aan aftreden. Zijn onlangs overleden voorganger paus Benedictus XVI heeft dat indertijd wel gedaan.

De paus spreekt het Sint-Pietersplein toe, voor zijn opname in het ziekenhuis gisteren.
Vatican Media / CPP

Meest gelezen