Jasper Jacobs

Is pensioenextra's terugvorderen haalbaar? "Dit kan nog heel lang duren", zegt fiscaal expert Michel Maus

Wat als oud-Kamervoorzitters Siegfried Bracke (N-VA) en Raymond Langendries (Les Engagés), of de gepensioneerde topambtenaren hun onwettige pensioenbonussen niet vrijwillig willen terugbetalen? De rechtbank zal zich dan over de zaak moeten buigen. Maar volgens professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) is het nog onzeker of dat juridisch wel stand houdt. "Er moeten nog veel vragen beantwoord worden."

De Kamer besliste vandaag dat de oud-Kamervoorzitters en 8 gepensioneerde topambtenaren die bovenop hun pensioen nog duizenden euro's aan onwettige bonussen hebben ontvangen, de bedragen zullen moeten terugbetalen. En dat voor de voorbije 10 jaar.

Voormalig Kamervoorzitter Herman De Croo (Open VLD) deed dat vorige week al, het is nog niet duidelijk of de andere betrokkenen zullen volgen. Zij zullen nu een brief ontvangen met de vraag om de bedragen vrijwillig te betalen. Gaan ze daar niet op in, dan zullen "de nodige procedures opgestart worden om de onrechtmatige bedragen terug te vorderen", klinkt het bij de Kamer.

Maar is dat wel zo eenvoudig? "Er zijn nog veel vragen te stellen", zegt professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) in "Terzake" op Canvas. "Is er verjaring of geen verjaring bijvoorbeeld? Dat heeft dan te maken met welke kwalificatie men aan die pensioenextra's geeft."

Pensioenen hebben normaal een verjaringstermijn van 6 maanden en geen 10 jaar

Michel Maus, professor fiscaal recht (VUB)

"Is dat loon, pensioen, een schadevergoeding? Voor lonen geldt er een normale verjaringstermijn van 5 jaar, voor pensioenen is dat zelfs maar 6 maanden. Tenzij er sprake is van verzuim of bedrog. Als die verjaringstermijn effectief maar 6 maanden is, kan je je afvragen of het sop de kool wel waard is."

"Het feit dat de Kamer externe advocatenkantoren moet vragen om advies, wil al zeggen dat men eigenlijk niet goed weet wat men heeft goedgekeurd. Er is nog discussie mogelijk en dit kan nog heel lang duren."

Publiekelijk door het slijk halen

Professor Maus pleit ook voor bemiddeling in plaats van "onmiddellijk richting juridische procedures te kijken". "In plaats van een loopgravenoorlog te voeren die jaren kan aanslepen, zou men beter de betrokkenen en de Kamer bij elkaar brengen. Dit verhaal is alleen maar een voedingsbodem voor de antipolitiek."

Professor Maus stoort zich naar eigen zeggen ook erg aan de parlementsleden die de betrokken ambtenaren en oud-Kamervoorzitters publiekelijk door het slijk halen. 

BEKIJK - "Dat sommige parlementsleden al spreken over fraude en strafklachten, dat vind ik absoluut ongepast", zegt professor Maus.

Videospeler inladen...

"Vooral omdat aan het parlementaire statuut nog tal van andere voordelen hangen waar men zich de vraag bij kan stellen of die wel wettig zijn of niet. Ik denk bijvoorbeeld aan de belastingvrije onkostenvergoeding van 2.500 euro per maand die elk parlementslid krijgt. Daar kan men ook een stevig debat rond voeren."

"Ook de afdracht van parlementsleden aan de eigen partij. Als we parlementsleden verlonen is dat met belastinggeld en dient dat om die parlementsleden een loon te verschaffen, niet om partijen te financieren. Ook dat blijft onder de radar en is iets waar totaal geen transparantie over wordt gegeven. En eens op tafel mag komen."

BEKIJK - Het volledige gesprek met professor Michel Maus uit "Terzake" over de haalbaarheid om de pensioenbonussen terug te vorderen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen