Karen Northshield getuigt op proces 22 maart: "7 jaar geleden was ik een dynamische en gelukkige jongedame, dat is allemaal opgeblazen"

Op het proces over de aanslagen van 22 maart heeft slachtoffer Karen Northshield getuigd. Ze heeft een blijvende handicap overgehouden aan de terreurdaden. "7 jaar geleden was ik een dynamische en gelukkige jongedame, dat is allemaal opgeblazen", zegt ze aan VRT NWS. Northshield was niet het enige slachtoffer op de getuigenbank vandaag. Eerder vandaag kreeg een van hen zelfs excuses van verdachte Mohamed Abrini (red. de man met het hoedje).

Karen Northshield stond op 22 maart 2016 vlak naast één van de terroristen toen die zichzelf opblies op de luchthaven van Zaventem. Ze hield er een blijvende handicap aan over. De Belgisch-Amerikaanse vrouw van 37 heeft lang getwijfeld of ze wel zou getuigen, omdat ze nog revalideert, maar ook omdat het mentaal zwaar zou worden. "Ik heb de laatste weken veel boodschappen gekregen van andere slachtoffers om te gaan getuigen", zegt ze daarover aan VRT NWS. "Voor hen is het symbolisch erg belangrijk dat ik getuig."

Ze voelt naar eigen zeggen geen haat tegenover de daders. "Dat woord bestaat niet in mijn woordenboek", zegt ze overtuigd. "Ik heb een positieve mindset, ook als slachtoffer." Northshield richt zich dan ook tot de jury en het hof, niet tot de beklaagden. Ze laat tegelijk foto's zien om aan te tonen hoe de aanslag haar diep heeft geraakt: lichamelijk en mentaal. "De angst blijft er. Altijd. Ik heb flashbacks. Ik heb gisteren nog een nachtmerrie gehad waarin ik het geschreeuw van de andere slachtoffers hoor."

Toch hoopt Northshield met haar getuigenis ook een steun te zijn voor lotgenoten. "Ik wil graag dat door mijn eigen gevecht er een positieve boodschap naar voren komt voor andere slachtoffers. Om te zeggen dat er altijd hoop is. Blijf moedig. Het leven is de moeite waard."

BEKIJK - "Ik heb gemengde gevoelens, maar haat bestaat in mijn woordenboek niet", zegt Northshield:

Videospeler inladen...

Abrini betuigt spijt

Northshield was niet het enige slachtoffer dat getuigde op het proces vandaag. Eerder deed ook Sandrine Couturier, slachtoffer van de aanslag in het metrostation Maalbeek, dat. Haar fysieke verwondingen vielen al bij al mee. Ze herstelde dan ook vrij snel, maar daarna volgde een lange psychische lijdensweg. "Ik heb me twee jaar lang meer dood dan levend gevoeld."

"Het heeft veel energie gekost", zei ze voorts. "Ik denk dat ik gevochten heb als een leeuwin, dat ik nog nooit zo hard gewerkt heb als toen. Ik begreep niet dat ik het leven niet zou kunnen opnemen zoals voor de aanslagen. Ik weigerde te aanvaarden wat er mij overkomen was." Dankzij therapie en haar familie kan ze nu opnieuw verder met haar leven. "Ik ben me nu ook bewust van lichtpunten."

De getuigenis van Couturier raakte blijkbaar een gevoelige snaar bij beschuldigde Mohamed Abrini, want nadien sprong hij plots recht. "Ik wil u bedanken voor uw getuigenis", zei hij ietwat ongemakkelijk. "Ik heb heel goed geluisterd. Het was zeer verrijkend. Het spijt me dat u deze beproeving moest doorstaan. Ik wens u het beste toe voor de toekomst."

Daarnaast getuigde vanmorgen ook een vrouw die gewond raakte in metrostation Maalbeek. Zij uitte hevige kritiek op de verzekeraars, die ze een gebrek aan respect en empathie verweet. Ze klaagde ook aan dat de overheid de slachtoffers overliet aan de verzekeraars "en hun winstbejag". 

Meest gelezen